петак, 6. јун 2014.

Zašto je Smilje (Helichrysum Italicum) tako posebno?

 
 
Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum. Pripada velikoj porodici Asteraceae, kojoj pripadaju mnoge aromatične ljekovite vrste, poput rimske i njemačke kamilice. Još u Homerovo vreme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, a u narodnim pjesmama se smilje pominje kao lijeep i mirisan cvijeet za kićenje djevojaka i momaka ('' ...nit je smilje niti bosilje, već miriše duša djevojačka...''). Zbog ljepote i mirisa cvijeta i djeci su davana imena: Smilja, Smiljana ili Smiljka.
Smilje je posebna biljka, jer tretira kako kozmetičke tako i medicinske probleme. Može ublažiti tragove starenja, zbog čega su je Francuzi nazvali immortelle, što znači besmrtnost.
Može da umnoži prirodni kolagen koji se nalazi u ćelijama kože i da umanji bore sa visokim procentom uspjeha. Zbog svog regenerativnog i protivupalnog dejstva, izuzetno se cjeni za njegu dehidrirane i umorne kože, za uklanjanje ožiljaka, strija i modrica. U ljeto je korisno za ublažavanje crvenila i opekotina kože oštećene sunčevim zracima.
U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za zarastanje rana. Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, sprečava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača cijeoli organizam.
U proizvodnji eteričnog ulja koriste se cvjetovi, dok se u fitoterapijske svrhe koristi cijela biljka. Eterično ulje smilja između ostalog, sadrži i itlidione, kojih nema u drugim vrstama biljaka
Smilje raste u kamenu i kršu sredozemnih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španije, u kasno proljeće.
Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Mora se destilovati svježa, a ne sušena biljka. Stoga je njegova cjena uglavnom visoka, baš kao što i priliči jednoj biljci besmrtnosti. Prednost kompanije "Ljbilje" je u tome što je pokrenula veće sopstvene plantaže smilja na području opštine Ljubinje, Hercegovina.
Tokom istraživačkog rada na realizaciji projekta uvođenja u organsku proizvodnju sadnica smilja za koji je Ljekobilje osvojilo prvu nagradu na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju pokazalo se da Ljubinje, Hercegovina ima bolje klimatske i pedološke uslove za uzgoj smilja od Evropski poznate Provanse ili Korzike u Francuskoj. Ovom inovacijom osvojena je nova tehnologija sa ciljem zasnivanja što većeg broja plantažnih zasada, čime bi se obezbjedila veća količina sirovine i nadoknadio prirodni deficit, što predstavlja formulu uspjeha i kontinuitet svake proizvodnje.


Indikacije:
Tretiranje hematoma, proširenih i upaljenih vena, tromboze, popucalih kapilara, sportskih povreda, ožiljaka, keloida, strija, kožnih alergija, atopijskog dermatitisa, psorijaze, reumatoidnog artritisa. stimulacija funkcije jetre.
Smilje podstiče izlučivanje želučanog soka i žuči, djeluje protivupalno. Pomaže kod nadutosti, bolesti jetre i žučnog mehura. Smilje pojačava apsorpciju hematoma i deluje antikoagulantno pa se primjenjuje kod hematoma, proširenih vena i flebitisa, za njegu kože i kod ožiljaka i reumatoidnog artritisa kao oblog i za inhaliranje kod tegoba u disajnim putevima.



RECEPTI- Smilje
Za bolje varenje
Dve kašičice suvih cvjetića smilja prelijte sa dva decilitra vrele vode, pustite da odstoji 15 minuta, pa procjedite. Ovaj čaj, osim što reguliše varenje, snižava krvni pritisak, holesterol i jača cijeli organizam.

Za lakše mokrenje

Pomješajte 120 g smilja, 120 g kantariona, 90 g troskota, 30 g cvjetova kamilice, 60 g drena. Izvadite četiri kašike mješavine, sipajte ih u vodu i ostavite da prenoći. Ujutro smjesu prokuvajte na tihoj vatri, pa procijedite kad se ohladi. Prvu čašu popijte ujutro na prazan stomak, a ostatak razdijelite na tri dela i popijte u toku dana, sat poslije svakog obroka.


Protiv hematoma i ožiljaka

Nekoliko kapi eteričnog ulja smilja nanesete na mesto udarca ili ožiljka, i poslije nekoliko dana videćete prve efekte. Postupak ponavljajte dva puta dnevno tokom tri-četiri dana.


ETERSKO ULJE OD SMILJA (HELICHRYSUM ITALICUM) – EFIKASNO SREDSTVO U AROMATERAPIJI
Istraživanja pokazuju da je etersko ulje od smilja (Helichrysum italicum) efikasno sredstvo u aromaterapiji, posebno zahvaljujući svom emocionalnom i duhovnom efektu.
Ulje od smilja sadrži pinen, limonen, kurkumen, nerol, geraniol, linalool i eugenol. Visok nivo nerola i neril acetata daje ulju od smilja jedinstvenu cvetnu notu.
Poseban efekat se sa uljem od smilja postiže u predelu srca i grudnog koša, zato se najviše koristi u lečenju lupanja srca, nepravilnosti u srčanom ritmu i rizika od moždanog udara. U kombinaciji sa drugim eterskim uljima se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska zbog efekta hlađenja.
Regenerativni potencijal ulja od smilja  omogućava njegovu efikasnu upotrebu u slučaju povreda i otvorenih rana. Primenjuje se kod krvarenja– kap po kap, kako malih tako i velikih, što će doprineti smanjenju čak i zaustavljanju krvarenja. Ulje od smilja je izuzetno korisno kod teških opekotina i doprinosi regenraciji tkiva kod zarastanja rana. 

 Izvor http://www.ljekobilje.co.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.