BOR
(B, lat. borum)
Još početkom prošlog veka je pokazano da je bor esencijalni mineral za biljke, ali tek nedavno je utvrđen njegov značaj i za čoveka. Bora ima svuda u ljudskom organizmu, ali najveće koncentracije su u kostima i zubnoj gleđi.
Fiziološka uloga
Bor je najverovatnije važan za odžavanje zdravih kostiju i zglobova, najverovatnije doprinoseći delovanju i resorpciji kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Najverovatnije deluje na ćelijske membrane i na signalne puteve koji prolaze kroz membrane.
Bor utiče na metabolizam steroidnih hormona i najverovatnije igra ulogu u pretvaranju vitamina D u aktivnu formu. Na taj način povećava resorpciju i ugradnju kalcijuma u kostima. Bor takođe povećava nivo muških polnih hormona.
Metabolizam
Bor se veoma efikasno resorbuje, a urinom se izbacuje.
Izvori bora
Izvori bogati borom su voće i povrće, zatim soja i orah, ali nivo bora u ovim namirnica pre svega zavisi od zemljišta na kom rastu. Značajne količine joda sadrže i vino, rakija jabukovača i pivo.
Sadržaj bora u prehrambenim proizvodima
Namirnica | mg / 100 g namirnice |
---|---|
Grožđe - sušeno | 4,47 |
Breskva - sušena | 3,24 |
Badem | 2,8 |
Lešnik | 2,72 |
Kajsija - sušena | 2,12 |
Avokado | 2,06 |
Suva šljiva | 1,88 |
Ribizla | 1,73 |
Pasulj | 1,40 |
Urme | 1,09 |
Grožđe - crveno | 0,50 |
Šljiva | 0,45 |
Jabuka | 0,32 |
Kruška | 0,32 |
Kivi | 0,26 |
Narandža | 0,25 |
Preporučene dnevne količine
Ne postoje zvanični podaci o količinama bora koje se preporučuju u toku dana, ali siguran i dovoljan unos bora iznosi između 1 i 10 miligrama dnevno.
Nedostatak / toksičnost
Nedostatak
Nedostatak bora u organizmu ima najverovatnije uticaj na metabolizam kalcijuma i magnezijuma, a time utiče na sastav, strukturu i jačinu kostiju. To dovodi do promena koje ukazuju na osteoporozu. Ovo se dešava zbog smanjene resorpcije i povećane ekskrecije (lučenja) kalcijuma i magnezijuma. Ukoliko je nedostatak bora praćen nedostatkom magnezijuma dolazi i do težih oštećenja kod osteoporoze.Nedostatak bora utiče i na pojavu kamena u bubregu, smanjenu mentalnu opreznost i pojavu osteoartritisa.
Toksičnost
Toksični efekti bora se javljaju ukoliko se unosi više od 100 miligrama bora. Svetska zdravstvena organizacija je zabranila upotrebu bora (u obliku borne kiseline) kao dodatka hrani i konzervansa.Simptomi viška bora uključuju:
- pojavu crvenog osipa,
- povraćanje,
- dijareja, koju karakteriše plavo-zelena boja,
- smanjena cirkulacija krvi,
- koma
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.