Sastojci
- Tijesto:
- 400g brašna T-500
- 150ml tople vode
- 1 kašika soli
- 1 kašika masti
- 1 žumance
-
mast za premazivanje
Fil: - 250g sira
-
2 veze zelja
Preliv: - 2 jaja
- 200ml mlijeka
- malo soli
Priprema
Prosijati brašno. Od navedenih sastojaka za tijesto umijesiti fino, mekano tijesto. Radni sto posuti dobro brašnom. Umiješeno tijesto oblikovati u valjak i podijeliti na 12 loptica veličine manjeg jajeta i 3 loptice veličine velikog jajeta. 12 loptica razvući oklagijom u kružni oblik, na debljinu do 3mm, pa svaku koru ravnomjerno premazati mašću i ređati rastanjeno tijesto jedno na drugo. Poslednju koru ne premazivati mašću.3 loptice razvući u kružni oblik na debljinu do 5mm, širine pleha u kom će se pita peći. Ova je pečena u plehu obima 28cm. Dno tepsije bogato premazati mašću. 12 kora naređanih jednu na drugu, lagano razvući oklagijom što tanje, tako da bude šira do 10cm u odnosu na rub tepsije, kada sa stavi u pleh, trebalo bi da viri sa strane. Tako razvučenu koru, staviti na dno namašćene tepsije, poprskati sa malo rastopljene masti pa nafilovati. Zelje oprati i sitno nasjeckati, sir izmrviti i sjediniti sa zeljem. Na veliku koru staviti malo smjese od zelja i sira, a zatim preko toga staviti prvu od tri veće razvučene kore.
Koru izbockati viljuškom na par mjesta, poprskati rastopljenom mašću i nafilovati ponovo, pa ponoviti postupak dok se ne utroše sve kore. Na poslednju koru ne prskati mašću i ne stavljati fil, već samo viljuškom izbockati skroz do dna tepsije.
Pomiješati jaja i mlijeko žicom za mućenje. Zaliti koru polovinom smjese od umućenih jaja i mlijeka, pa pitu zatvoriti viškom tijesta. Tijesto savijati tako da bude ravnomjerno složeno kao "falte". Tijesto prebaciti do sredine tepsije, sa svih strana podjednako. Preklopljenu pitu preliti ostatkom smjese od umućenih jaja i mlijeka.
Peći u predhodno zagrijanoj rerni na 250C, nekih desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 200C i peći još pola sata. Isključiti rernu i ostaviti pitu u poluotvorenoj rerni oko pet minuta. Poslužiti toplo uz jogurt ili kiselo mlijeko.
moje-grne.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.