понедељак, 1. јул 2013.

Malina liječi ženske tegobe, štiti od sunca i skida kilograme

Malina liječi ženske tegobe, štiti od sunca i skida kilograme 
 
Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža. Vjeruje se da je malina podrijetlom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i špiljski ljudi. Tijekom mnogih vijekova cijenjena je kao ljekovita biljka. Stari Grci pripisivali su joj moć poticanja plodnosti, u koju su svrhu više koristili njene listove nego plodove. Međutim, očaravajući okus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.

Sastav i ljekovitost maline

Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.
Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.
U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline.
Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate.
Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Sprječava debljanje i dijabetes

Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa.
Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti vezane uz gojaznost.
U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobivali na težini.
Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.
Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Najviši prirodni zaštitni faktor

Ulje sjemenki čileanske maline posebno je, jer sadrži visoke razine omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina te vitamina E.
Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca.
Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, ovisno o uvjetima uzgoja.
Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito svih upalnih stanja kože.
Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke.

Ljekovitost lista maline

Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.
Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.
Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka.
Može se piti prije, tijekom i nakon poroda.
Redovno konzumiranje čaja od listova maline tijekom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprečava pobačaj, pomaže tijekom poroda i sprečava jako krvarenje nakon poroda.
Nakon poroda ubrzava oporavak maternice i potiče stvaranje mlijeka.
S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dvije do tri šalice na dan.
Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.
Priprema čaja: žličicu lista maline prelijte sa šalicom vruće vode. Pijte toplo.
Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.
Ljekovito djelovanje maline:
  •     sprečava pretilost
  •     regulira razinu šećera u krvi
  •     smanjuje djelovanje slobodnih radikala
  •     pruža zaštitu od sunca
  •     smiruje kožne tegobe
  •     pomaže kod ženskih bolesti
  •     osnažuje imunitet
  •     štiti od bolesti srca i krvnih žila
  •     snizuje visoku temperaturu

Ocat od maline za skidanje temperature

Pomiješajte litru prirodnog jabučnog octa s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplome mjestu i procijedite.
U slučaju groznice razrijedite dvije žličice octa od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.

Malina u kulinarstvu

Sezona malina počinje u lipnju.
Maline je najbolje jesti svježe, no možete ih koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd.
Maline također možete sušiti ili zamrzavati.
Svježe maline upotrijebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u hladnjaku.
Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom – dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.
Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.

Smoothie od maline

Sastojci:
  • 60 grama malina
  • 1 čaša soka naranče
  • šaka špinata
  • 1 banana
  • 60 grama leda
Priprema:
Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom ljetnom osvježavajućem napitku!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.