петак, 13. август 2021.

Ublažite vrelinu leta: Ove namirnice hlade organizam

18317_hrana-shutterstock_76478008

Kako temperature rastu, tako nam postaje sve teže da se rashladimo. Pogrešan izbor namirnica u letnjem periodu može učiniti stvari još težim. Zato birajte onu hranu koja će imati rashlađujući efekat tokom vrelih letnjih dana.

Foto:

Tokom leta, visoke temperature mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz tela, skupljanje toksina i dehidraciju.  Simptomi pregrejavanja mogu biti: osećaj vrućine, znojenje, žeđ, zatvor, neugodni mirisi stolice, mučnina, crvenilo očiju, crvenilo lica, preterana osetljivost, glavobolja, živopisni snovi, izrasline u ustima ili jeziku ili oko usta, brzi puls, taman urin, preterana želučana kiselina, osetljivost i upale kože.

Prema ayurvedi pitte, u nedostataku yina, odnosno energiju odgovornu za funkcije vlaženja i hlađenja tela, dolazi do zagrejavanja.

U odnosu na njihove energetske karakteristike, namirnice možemo podeliti u tri kategorije: one koje hlade, one koje greju organizam i neutralne. Evo šta bi trebalo da izbegavate, a šta je poželjno da uvedete u svakodnevnu ishranu, da biste ublažili vrelinu leta.

IZBEGAVAJTE:

Ono što bi trebalo da izbegavate su šećer, začini, kofein i alkohol.

NAMIRNICE KOJE HLADE:

Voće: jabuka, banana, grejp, kivi, limun, narandža, kruška, jagoda, lubenica

Povrće: celer, krastavac, patlidžan, zeleno lisnato povrće, svež paradajz

Žitarice: ječam, heljda, proso, tofu, integralna pšenica

NEUTRALNE NAMIRNICE:

Voće: kajsija, smokva, goji bobice, grožđe, masline, ananas, šljiva

Povrće: šargarepa, kineski kupus, kukuruz, krumpir, bundeva, slatki krompir, grašaŽitarice, semenke i orašasti plodovi: bademi, crni sezam, kikiriki, riža, raž, neke vrste pasulja, semenke suncokreta

Hrana koja hladi nije pogodna za osobe sa simptomima hladnih ruku, nogu, tela, dijarejom, bolovima u stomaku, manjkom energije i bolnim zglobovima. 


Preuzeto sa sajta  https://zena.blic.rs/zdravlje/ublazite-vrelinu-leta-ove-namirnice-hlade-organizam/gbg5063

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.