субота, 14. август 2021.

Izaberite naočare za sunce po meri

 Naočare za sunce su nezaobilazan modni detalj, ali i čuvar našeg zdravlja. Zato je važno da odaberete naočare koje će odgovarati vašem licu, uklopiti se u vaš stil i potpuno vas zaštititi




  

Pre nego što odlučite da date određenu sumu novca za naočare po meri, proverite i ono najvažnije - kakva im je UV zaštita. Ukoliko naočare za koje ste se odlučili nemaju etiketu i potvrdu da štite oči od UV zračenja, raspitajte se kod optičara ili lekara koji će vam preporučiti naočare sa dobrom i sigurnom zaštitom. Naučnici tvrde da duža izloženost UVB zracima po vrlo sunčanom danu može da prouzrokuje opasna oštećenja na očima. Prema standardima, naočare za sunce bi trebalo da blokiraju bar 70 odsto UVB zraka i 60 odsto UVA, a kako biste najbolje zaštitili oči, priuštite sebi ipak naočare sa najmanje 90 odsto zaštite od štetnih zraka.
 
Pošto ste utvrdili da naočare koje vam se sviđaju imaju dobru zaštitu, pre nego što ih kupite utvrdite i oblik svog lica - da li je okruglo, ovalno, srcoliko ili četvrtasto. Snimite ili uzmite svoju fotografiju, a zatim na nju položite providni papir i iscrtajte konture svog lica. Ponekad je teško utvrditi o kom se obliku radi, ali odaberite onaj oblik koji je najdominantniji.
 
Okruglo lice
Kod okruglog i malo punijeg lica širina i dužina su jednake, pa u tom slučaju treba izabrati oblik naočara koje će vizuelno izdužiti lice. Ako imate ovakav oblik lica, izbegavajte okrugle naočare za sunce. Bolje će vam stajati široke naočare sa četvrtastim okvirima.
 
Ovalno lice
Ovalni oblik lica krase istaknute jagodice i brada koja je neznatno uža od čela. Ovo je oblik kojem stoje skoro svi modeli naočara različitih oblika i stilova. Ipak, blago četvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima izgledaju najbolje na ovom licu.
 
Četvrtasto lice
Ovakva lica imaju izražen donji deo vilice i široko čelo. Budući da su širina i dužina lica jednake, okviri treba da ublaže i smekšaju crte lica, kao što su okrugle ili ovalne. Najbolji izbor su velike okrugle naočare tamnih stakala kakve je nosila Džeki Kenedi Onazis.
 
Srcoliko lice
U ovom slučaju je važno da uravnotežite široko čelo i usku bradu. Pokušajte sa naočarima čiji okviri imaju zanimljive uzorke kako biste pažnju usmerili na područje oko očiju. Takođe, za vas su prikladne i manje naočare, bez velikih okvira i svetlije boje. Stajaće vam i okviri koji su duži pri dnu, poput sada vrlo modernih avijatičarskih naočara.
 
Duguljasto lice
Duguljasto lice, kao što mu samo ime govori, duže je nego šire. Vilica je obično najuži deo kod ovakvog oblika lica, pa zato treba pripaziti da, kada birate naočare, izaberete one koje će vizuelno skratiti lice. Okrugli ili četvrtasti okviri su bez greške najbolji izbor!



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.