субота, 22. јун 2019.

Петровске покладе: Ево шта треба радити како би година била родна, а укућани здрави

  

Петровске покладе обележавају се последњи дан одн. последње, трапаве, недеље пред почетак петровданског поста. Ове године Петровски покладе падају у недељу 23. јуна.


Недеља пред почетак поста назива се покладна, онд. трапава недеља. Ова, која је сада у току, покладна је недеља Петровског поста и током ње у нашем народу постоје одређена правила и обичајне радње.
Као и код других поклада, припрема се мрсна гозба, по неким селима иду покладни сватови, док се у другим пале лиле. Лиле су буктиње од осушене брезине или трешњине коре.


Обично их пале младићи и дечаци, обилазећи око кућа, торова, извора по три пута, говорећи: “Лила гори жито роди“, или “Весело нам лиле горе, да нам краве добро воде“.

Noć veštica vs Poklade 


Обично их пале младићи и дечаци, обилазећи око кућа, торова, извора по три пута, говорећи: “Лила гори жито роди“, или “Весело нам лиле горе, да нам краве добро воде“.



Домаћини код којих лилари дођу, дају им белог мрса и нешто друго од хране. Верује се да ће она кућа која награди лиларе, читаве године бити од напретка!


tumblr_o2wij9Ylx81utuge7o4_1280
Обичај је и да девојке скупе сламу на гомилу и запале на сеоској утрини. Ту потом долазе лилари и остала омладина, па сви заједно славе и веселе се играјући око ватре, а мушкарци се такмиче у прескакању пламена. Наравно, гозба је такође пропратни део славља, због хране коју су лилари сакупили у селу.  

Што се тиче других обичаја пред Петровски пост, постоји правило у Источној Србији према ком се на покладни дан никако не ваља чешљати, јер може “сва коса опасти с главе”.

poklade 

Извор Опанак.нет


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.