уторак, 27. септембар 2022.

Крстовдан. Часни Крст...

 Свакога од нас ако не стално, а повремено сигурно, разапињу неки проблеми. Унутрашњи, спољни.

Тешко је на крсту и нормално је да желимо да што пре одморимо од онога што нас разапиње.
Можда је баш данас, на дан Уздизања, Воздвижења Часног Крста добар дан да се подсетимо шта нас уче Оци о проблемима, искушењима која на нас долазе. И да се охрабримо.
Искушења нису ту да нас сатру, него да помоћу њих напредујемо.

"Немој попуштати када се бориш против неког искушења које ти много досађује. Падни пред лице Божије и реци: "Помози ми, Господе, јер сам слаб и не могу да издржим ову борбу". И Бог ће ти помоћи уколико твоја молитва буде излазила из чистог срца. Ако победиш у борби, не хвали се и не уздај се у себе. Напротив, још више се чувај, јер непријатељ неће дуго чекати да заподене нову борбу, тежу од пређашње".
Ава Исаија.

Трпљење је неопходно стога што су неопходна и искушења. И Свети Антоније је говорио: "Нико без искушења не може ући у Царство небеско.

"Ако не постоји човек који је без искушења угодио Богу, онда треба да захваљујемо Богу за све оно што нас снађе".
Марко Подвижник

"Причао је ава Пимен о томе како се ава Јован Колов молио Богу, па су од њега одступиле страсти и постао је безбрижан. Тада пође ка једном старцу и рече:
- Видим да сам спокојан и да немам никаквих искушења.
А старац му вели:
- Пођи, помоли се Богу да ти дођу искушења и скрушеност и смирење које си раније имао; јер душа кроз искушења напредује. И он се помоли Богу, а када су искушења наишла, није се више молио да се она удаље од њега, већ је говорио:
- Дај ми, Господе, стрпљења у борбама".

Из Старечника 


Ненад Илић

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.