субота, 7. новембар 2020.

Срећан празник - Свети великомученик Димитрије - Митровдан! Срећна слава, на многаја љета! Свети Великомученик Димитрије Солунски, мироточиви

 Слика може да садржи: 1 особа   


Рођен у Солуну. Овај славни чудотворни светитељ био је дете добрих и благородних, али бездетних родитеља. Измољен од Бога , као једини и дуго очекивани, с великом пажњом је негован и васпитаван. Отац му је био војвода, а када је он умро, христоборни Максимијан поставио је Димитрија, уместо оца, за солунског војводу.Посебно царево наређење односило се на прогон хришћана, али Димитрије је супротно наредби, чак јавно исповедао своју веру у Господа Христа. Кад је цар то сазнао, Димитрије је, знајући шта га чека, разделио сав свој иметак и мирно ступио у тамницу спреман на страдање које му предстоји. После неколико дана војници су га нашли на молитви. Ту, у Солуну, хришћани су крадом сахранили његово тело и на том гробу су се многи исцељивали. Над тим гробом подигнута је мала црква, а некакав велможа Леонтије, након што се излечио од тешке болести, подигао је над светитељивим моштима много већу цркву. Свети Димитрије сматра се заштитником Солуна, а Руси га сматрају и покровитељем Сибира.
 
Тропар Светом Димитрију
 
глас 3. У невољама нађе Васељена великог заштитника, Тебе великомучениче који побеђујеш многобошце. Као што си уништио Лијеву гордост и за борбу оснажио Нестора, тако се моли, свети Димитрије, Христу Богу, да нам дарује велику милост.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.