четвртак, 5. новембар 2020.

МИТРОВСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Ево шта треба да урадите и испоштујете своје умрле претке!


Обичај је у народу да се ο задушницама, као и ο парастосима, износе многа јела која треба да се разделе сиротињи и уопште свима који се ту затекну, за покој душе умрлога.


 

Митровске, Митровданске или јесење задушнице посвећене мртвима и које падају уочи празника Светог Димитрија Солунског. Празнују се увек у суботу, јер је у богослужењима субота дан за помен свим мученицима и упокојенима.

 

zadusnice09102014


Према предању увреженом у нашем народу, тог дана треба изаћи на гробље пре подне
 У духу цркве је да се тог дана на гробље износе само жито, вино и свећа .Све друго није потребно, неопходно, ни православно. Обилно изношење различитих јела и пића, није наш обичај, а по свему судећи, задржан је још из паганских времена.

 

Miholjdanske-zadusnice-3


Према народном веровању, свећа упаљена на задушницу више вреди од свих свећа упаљених покојницима током године. Како бележи етнолог Миле Недељковић, у источној Србији се чак верује да свећа запаљена на овај дан гори до следећих задушница, и да би, ако им се не упали свећа, мртви годину дана били у мраку.

Веровање везано за митровске задушнице код наших се предака звало и затворене задушнице, јер су о том дану били затварани гробови. Наиме, како бележи Недељковић, гробове је о летњим задушницама отворио свети Петар, а он их сада и затвара. Вероватно најинтересантнији детаљ је да смо митровске задушнице преузели од Руске православне цркве.

Празник је установљен после победе Димитрија Донског на Куликовском пољу 8. септембра 1380. године. Оне су настале као спомен изгинулим војницима у тој бици, а у нашем народу је овај дан добио најширу намену у култу мртвих. У Србији је обичај да се за сваког мушког покојника припрема мали хлеб – бабурица у облику равнокраког крста, а за женски род округао, без кракова.
Оба имају утиснуто “слово” (поскурицу) од дрвеног печата.

 

cover zadušnice


Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на дељење милостиње, обавезно се сваком просијаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.

 

 zadusnice

 

 

Извор  Опанак.рс

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.