субота, 2. мај 2020.

Молитва Светој блаженој МАТРОНИ МОСКОВСКОЈ

О, блажена мати Матроно, духом на небесима пред престолом Божијим предстојећи и, телом пак на земљи почивајувши и даном ти свише благодаћу, разна удеса точећи. Погледај сада милостивим оком твојим на нас грешне, у тугама, болестима и греховним искушењима дане своје проводимо, утеши нас очајне, исцели наше љуте недуге, попуштене на нас од Бога, по гресима нашим, избави нас од многих невоља и неприлика, умоли Господа нашег Исуса Христа да нам опрости сва наша сагрешења, безакоња и грехопаде, којима ми од младости наше све до данашњег дана и наша сагрешисмо, да твојим молитвама задобивши благодат и велику милост, прославимо у Тројици јединога Бога, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Фотографија корисника Света Петка Ђунис  

02. Мај - Света блажена Мати Матрона Московска

Света Матрона Московска, Матрона Димитријевна Никонова је руска православна светитељка из 19. века и прве половине 20. века.
Рођена је 1881. године у селу Себино Тулска област. По рођењу је била слепа. Живела је сиромашној сеоској породици било где је била четврто дете. На крштењу је добило име Матрона у част преподобне Матроне Цариградске.
Од раног детињства показивала је дарове прозорљивости и исцељивања. Предвиђала је несреће и упозоравала људе. Као мала ишла је у ходочашће у Кијево-Печерску лавру, Тројице-Сергијеву лавру, Петроград и до других светиња Русије. Посетиле су Кронштат где је упознала Светог Јована Кронштатског.
У седамнаестој години изненада су јој се одузеле ноге. У младости Матрона је предсказала револуцију: „Пљачкаће, рушиће храмове, све од реда ти".
1925. године напустила је родни дом и преселила се у Москву. Пре рата живела је код свештеника Василија и његове попадије Пелагије, док нису ухапшени. Једно време боравила је у бараци од шперплоче. Најдуже је боравила (1942—1949) на Арбату. Боравећи у Москви, Матрона је често одлазила у своје село, или су је звали да помогне некоме, или би се ужелела своје мајке и својих најближих.
У току дана Матрона је примала по педесетак људи који су јој долазили са својим душевним и телесним невољама. Ником није одбијала да пружи помоћ, али је препознавала оне који су јој долазили са злим намерама.
Умрла је 2. маја 1952. године. Сахрањена је 4. маја, по њеној жељи, на Даниловском гробљу, крај цркве „да би могла да слуша службе Божије".

У недељу православља, 8. марта 1998. године, са благословом Патријарха Московског и целе Русије Алексија II, извршено је обретеније моштију велике подвижнице ХХ века Блажене матушке Матроне.

 Фотографија корисника Света Петка Ђунис


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.