среда, 29. јануар 2020.

Веровања на Часне вериге: Од Верижица (Верижњака) настаје блаже време, а ево шта НИКАКО не смете радити на овај дан

   

На дан када се обележавају Часне вериге спомиње се се свети апостол Петар због чудесног избављења из верига у које је био окован по наредби цара Ирода.

časne verige  


Управо због тог чудесног избављења верује се да вериге имају велику исцелитељску моћ. Такође, у нашем народу постоји много обичаја везаних за овај празник, а једно се чак везује и за нашег највећег светитеља, Светог Саву.

Народно предање каже да је једном и Свети Сава био окован у вериге па је по ослобођењу, сачувао вериге и њима лечио. Једном се, тако, сусретне са Светим Петром, и размени са њим окове. Сава је Петру дао хладне, а Петар Сави вруће. Да нису тако урадили, народу би лети било превруће, а зими прехладно.


 časne verige  

По народном веровању, од Верижица (Верижњака, Часних верига) настаје блаже време, јер Бог усијаним веригама почне да загрева земљу.

У многим местима Србије, Вериге се сматрају великим празником. Ево шта НИКАКО не смете радити на овај дан!

У Поповом пољу Срби на тај дан не раде теже послове, а жене посте. У Горњој Пчињи празнују овај дан због града. На Косову и Метохији празнују Вериге да не буде куге, сточари да стока напредује, и пре зоре захвате неначету воду на извору и са њом прскају стоку. Ратари то исто раде са житом у кошу, да би здраво изгурали зиму до краја. На овај дан звери не нападају људе, и не шију се одела. Ко носи одело које је шивено на Часне Вериге, верује се да ће погинути од грома.


Часне вериге се прослављају 16. јануара по старом јулијанском календару, а 29. јануара по грегоријанском календару.   

Опанак.рс

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.