субота, 18. јануар 2020.

БОГОЈАВЉЕНСКЕ ПИХТИЈЕ: Предјело које се служи у част крштења Исуса Христа


Пихтије се традиционално у крајевима из којих потичем кувају дан уочи Богојављења, 19.јануара, дакле на зимски Крстовдан, 18.јануара,када се иначе пости, а пихтије се спремају за сутрадан.  Неизоставне су уочи сутрашње славе Сабора светог Јована. Не ставља се у њих никакво поврће, осим белог лука, оне су саме по себи украс трпезе.

/  

Састојци


Број особа:


10 особа


·                      3суве свњске ногице


·                      3свеже свињске ногице


·                      1телећа нога


· 1 кесица бибера у зрна


по укусу соли


           ·   3 главице белог лука


по жељи пар свињских ушију и репова, и ко воли богатије, једна свињска коленица


 


Припрема


Време припреме:


                                              240 мин


Тежина:


Средње захтевно


1.                 


Очистити све састојке, ставити их у већи лонац, налити воду и додати зачине


2.                 


На тихој ватри пихтије кувати 4 – 5 сати, зависи од количине и старости меса.


3.                 


Скупљати повремено пену и скидати масноћу која се цедиљком може “ухватити”


4.                 


Кад месо почне да само отпада с кости (подигнете комад, протресете на варјачи и ако само пада, то је то ) , пихтије су куване. Видећете да је и течност лепљива.


5.              


Лонац скинути с ватре, ставити да се сталожи. Кад се прохлади, поново скупити маст са површине


6.                 


Процедити кроз густо сито, месо и кости оставити са стране, и искидати их на осредње комаде, не сувише ситне


7.                 


Месо распоредити у дубље тањире, по жељи насецкати бели лук и налити процеђену течност.


8.                 


За неколико сати , пихтије це се стегнути.Исеци их на коцке, по жељи посути алевом паприком и служити као хладно предјело.


 


Послуживање


 


Нико као дете не воли пихтије. То долази с годинама.

Извор 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.