четвртак, 8. октобар 2020.

НАЈВЕЋИ РУСКИ СВЕТАЦ: Свети Сергије Радоњешки, руски Свети Сава!

 

   


Оно што је Свети Сава за Србе то је Свети Сергије Радоњешки за Русе. Успео је да измири и уједини руске кнезове, а сматра се обнвитељем монаштва у Русији
Сергије Радоњешки је најпоштованији руски светитељ, а један је од тројице кога прославља чак и римокатоличка црква.
Оно што је Свети Сава за Србе, то је Свети Сергије Радоњешки за Русе. Успео је да измири и уједини руске кнезове, а сматра се оснивачем монаштва у Русији.
Свети Сергеј Радоњешки у црквеним изворима Сергије Радонежски (рус. Сергий Радонежский; 3. мај 1314 — 25. септембар1392.) - монах и светитељ Руске православне цркве, оснивач манастира Свете Тројице у Сергијевом Посаду близу Москве, обновитељ монаштва у северној Русији.
Рођен је у селу Варнита (у близини Ростова) као Вартоломеј.
У својој 10-ој година млади Вартоломеј се научио писмености у црквено-школској општина, заједно са својом браћом (старији Стефан и млађи Петар).
Око 1328. године због сиромаштва Вартоломеј је био приморан да се пресели у град Радоњеш.
Након смрти родитеља Вартоломеј одлази у Хотково-Покровски манастир, где је већ био његов брат Стефан. Ту су се предали строгом посту и подвижништву. Недалеко од манастира изградили су испоснице на обалама реке Концури где је касније изграђена (око 1335.) мала дрвена црква у част Свете Тројице, на месту где се данас налази катедрала и црква Свете Тројице. Ту Вартоломеј прима монашки чин под именом Сергеј, у спомен мученика Сергеја.
Манастир Свете Тројице је основан 1345. године. Сергеј је био њен други игуман и свештеник. Монасима је давао пример својом послушношћу, преданошћу раду и молитви. Манастир је напредовао и његова слава је расла. Заједно са својим учесницима подигао је више од 40 манастира који чине Тројичко-Сергејску лавру.
Тројствена лавра Светог Сергеја или Тројице-Сергијева лавра (рус. Троице-Сергиева лавра) је најважнији руски православни манастир (статуса лавре) и духовни центар Руске православне цркве.
Током свог живота Сергеј Радоњешки чинио је многа чуда. Људи су долазили из разних градова тражећи исцељење за своје болести и чују поуке, а понекад чак и само га виде. Према предању васкрсао је дечака, који је умро на рукама свога оца.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.