Kuvana rakija, šumadijski čaj, vruća rakija ili jednostavno
vruća je topli napitak koji se pravi od meke rakije, tj. one koja se
dobija nakon prve destilacije, jačine od 10 do 12 gradi. Kuva se
najčešće na krsnim slavama i služi gostima u malim čašama (od 1dl) kako
bi se zagrejali.
Evo i kako se pravi kuvana rakija:
Zagrejte šećer na tihoj vatri kao za šerbe, dok ne dobije lepu braonkastu boju (velika kašika šećera ide na 2 dl rakije za kuvanje). Zatim skinite džezvu sa vatre i u nju sipajte 2/3 rakije i 1/3 vode (npr. 2 čaše rakije i 1 čašu vode. Ukoliko je rakija jaka, dodajte više vode). Vratite džezvu na ringlu i zagrejte rakiju dok ne provri. Kad provri, poželjno je rakiju podići sa vatre, pa je opet vratiti da vri i taj postupak ponovite nekoliko puta, jer će se na taj način najbolje osloboditi metil-alkohol. Kada je napitak gotov, sipajte ga u čaše i uživajte! Ostatak držite na blagoj toploti da se ne bi ohladilo.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.