четвртак, 26. мај 2016.

Rashladite se iznutra

Veliki deo vrućine koju osećate ne dolazi spolja, već iz vašeg organizma i to kao rezultat sinoćne obilne večere, na primer, ili viška soli, alkohola i crvenog mesa.

rashladite_se_iznutra_1.jpg

Leto u svom zenitu, sunce neumoljivo isparava i poslednju kap tečnosti iz vas… Osećate se kao da ste zarobljeni u nesnosnoj jari koja izbija sa proključalog gradskog asfalta? Ne možete da se rashladite? Jeste, 30 stepeni je u hladu, ali da li možete da učinite nešto za sebe kako biste lakše izašli na kraj sa letnjom vrućinom? Naravno da možete, i to bez uključivanja nezdravih klima-uređaja. Potrebno je samo malo mudrosti i osluškivanja onoga što nam Majka Priroda savetuje! Prvo, treba da shvatite da veliki deo vrućine koju osećate ne dolazi spolja, već iz vašeg organizma, koji želi da se oslobodi viška energije, što je rezultat sinoćne obilne večere, na primer.

U holističkom pristupu i stilu življenja, zdravlje i dobro raspoloženje postižu se pre svega prilagođavanjem ishrane promenama u prirodi. Najvažnije je dovesti u harmoniju ono što jedete i ono što vam priroda trenutno nudi. Određena vrsta hrane ima sposobnost da hladi organizam, jer za razliku od ekstremno jang hrane (meso, sir, previše soli, alkohol) ima izraženiju jin energiju. Takve namirnice treba češće uključivati u letnju ishranu, naravno pored osnovne, energetski najbolje izbalansirane hrane – integralnih žitarica, koje treba da budu polovina vašeg obroka. Leti povećajte unos jin žitarica, poput kukuruza i ječma. Češće treba jesti i kvinou, lagano zrno bogato belančevinama. Životinjske proizvode isključite ili smanjite na minimum.

„Ljudi koji jedu crveno meso i piju alkohol najteže podnose vrućinu. Osećaj toplote u telu stvara i jako začinjena hrana, koju leti svakako treba izbegavati. Hrana koja hladi uglavnom je biljnog porekla, a najviše rashlađuju zeleno povrće i salate od povrća i žitarica. Osim toga, sojini proizvodi mnogo su bolji izbor od mesa. Dobro je uzimati i sveže voće i dovoljno tečnosti“, kaže dr Nina Bulajić, savetnik za makrobiotiku i spec. med. makrobiologije.

 

rashladite_se_iznutra_2

Voće za životni fluid

Ali baš kod uzimanja tečnosti, mnogi od nas padnu na ispitu zdravog života. Lako se poseže za gaziranim pićem sa ledom, koje samo na nekoliko minuta daje osećaj utoljene žeđi, a zapravo je samo povećava jer sadrži kofein, koji će dehidrirati vaš organizam. O ogromnoj, pregrevajućoj energiji koja će se razviti iz velike količine šećera u pomenutom piću da i ne govorimo… Koje je onda najbolje piće za leto?
„Najbolji napitak je čista izvorska voda, kao i sveže ceđeni sokovi od voća. Makrobiotički je uzeti voće sa našeg terena, ali kada su velike vrućine, mogu i sokovi od sveže pomorandže ili limunade. Makrobiotički specijalitet za vrućine jeste čaj od prepečenog ječma, koji se pije hladan i naročito je ukusan kad se služi sa listom nane“, kaže dr Bulajić.

Čaj od ječma lako se priprema i veoma je ukusan, slatkast poput vodice u kojoj se kuvalo slavsko žito. Priprema se tako što tri kašike neljuštenog ječma pečete na suvom tiganju, na srednjem plamenu, oko deset minuta, uz stalno mešanje. Nalijete preko toga litar i po vode i pošto provri, kuvate na blagom plamenu oko 15 minuta. Čaj pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi i servirajte ga samog ili sa nekoliko svežih listića nane.

Kuvajte pametno!

Da li ste znali da čak i način pripremanja hrane utiče na vaš subjektivan osećaj toplote? Energija kuvanja prenosi se na hranu, a sa nje na vas. „Tokom leta treba se opredeliti za kraće kuvana jela. Ne treba jesti hranu spremljenu pečenjem ili prženjem u dubokom ulju“, kaže dr Bulajić. Zato se leti posvetite kuvanju na pari, blanširanju i barenju namirnica. Odlična ideja jesu salate od povrća skuvanog na pari. Odaberite povrće u tri različite boje da bi vam obrok izgledao što privlačnije. Za prelivanje koristite malo maslinovog ulja, umeboši ili pirinčanog sirćeta. Ukoliko osetite potrebu za jačim obrokom, možete povremeno spremiti ribu, takođe kuvanjem, na lešo ili u blagoj čorbi, naravno bez zaprške od ljute paprike!

Kao i hladna gazirana pića, i sladoled je šarena laža kada je rashlađivanje u pitanju. Organizam ne valja mučiti suviše rashlađenom hranom, koja ometa prirodne mehanizme rashlađivanja. „Sladoled i sve vrste pića sa ledom prijatni su samo u ustima, a predstavljaju atak na stomak. Hrana uvek treba da bude umerene temperature“, savetuje dr Bulajić.

Šta kaže ajurveda?

Povećana temperatura može da poremeti našu pitta došu, koja reguliše hormone u telu, varenje i druge metaboličke procese. Zato je važno osvežiti se i ne dehidrirati.
Jedan od načina je i pijenje rashlađujuće vode sa biljem: prokuvajte pola litra vode i dodajte joj ¼ kašičice semena komorača, dva pupoljka organski gajene ruže i karanfilić. Držite to piće vruće u termosu, ali ga pre pijenja sipajte u čašu i pustite da se rashladi na sobnoj temperaturi. Ova formula ne samo što će umiriti razbuktalu pitta došu već će i stimulisati varenje i pročistiti mikrokanale u vašoj koži, koja će biti bolje hidrirana i osvežena.

I ajurvedski savetnici, poput makrobiotike i ortodoksnih nutricionista, preporučuju izbegavanje gaziranog pića, kafe i alkohola. Te namirnice opterećuju jetru, koja zbog njih više ne može da obavlja čišćenje toksina. Otrovi počinju da cirkulišu našim telesnim tečnostima, organima i tkivima. Jedan od prvih znakova zasićenja toksinima i umorne jetre jeste suva, beživotna koža. Zato je umesto gaziranog i energetskog pića preporučljivije konzumirati sveže ceđene sokove od jabuke i kruške, u kombinaciji sa drugim voćem.
Prema ajurvedi, rashladiće vas i jogurt, od kojeg možete da napravite čuveno indijsko piće lassi. Izmešajte jedan deo jogurta sa tri dela vode, pa dodajte ispasirani mango ili drugo voće po izboru. Od hrane, preporučuje se voće poput bresaka, nektarina, kajsija ili šljiva, koje se skoro trenutno u vašem organizmu pretvara u ojas, životni energetski fluid, izvor telesne snage i lepote vaše kože. Ostala ishrana treba da bude blaga, vegetarijanska.
                                                                                                                                  Nikola Pešić
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.