Muškatne jerbo je slatka k'o med. Jedna mala ! Uz besplatne komentare o ljubavi, braku, ljutim papričicama i životu kao
takvom
Foto: Jelena Iva Nikolić
Nedjelja je, zima je i nema se što drugo činit' nego mijesit' tijesto za pite i ispeć' koju slasnu, masnu, novu.

Tijesto prhko u tren oka umijesito!

Ovo mi je prva pita od muškatne bundeve odnosno prvi puta da istu koristim na slatko, a ne na slano (bundevčinke su bile od hokkaido)
U kombinaciji s naribanim đumbirom, malo muškatnog oraščića i kokosovog ulja zove na: pojedi sve i ne ostavljaj ni mrvice za bližnjega svoga ;).
Elem, kremasta, pa hruskava, pa jesenska pa isplativa (bundeva koja vam je dostatna za cijelu pitu stoji 6 kn kao što već navedoh u uvodu).
za 1 pitu
tijesto
150 g pirovog brašna
100 g bijelog brašna
125 g maslaca
2 žlice muscovado šećera
čep ekstrakta vanilije
prstohvat soli
prstohvat đumbira u prahu
žlica, dvije vode ako se tijesto ne želi povezati u masnu kuglu
za punjenje
3 jaja
oguljene i nasjeckane pa skuhane kockice 1 muškatne bundeve
2 žličice naribanog, svježeg đumbira
3/4 šalice blago smeđeg šećera
1/2 šalice pomiješanog vrhnja za kuhanje i jogurta
žličica naribanog muškatnog oraščića
prstohvat soli
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Sastojke pomiješajte i umijesite u tijesto za pitu. Pobrašnite kalup, rasprostrite
tijesto i izbockajte ga vilicom. Ubacite u pećnicu i pecite 10 do 15 minuta.
Izvadite ga iz pećnice u pustite da se ohladi. Kad se ohladi premažite ga s malo kokosovog ulja i bjelanjkom. Trik me naučila moja Nike, Dubrovkinja koja trenutno vježba bicepse podižući tave u kuhinji Malog bara Ane Ugarković!
Elem, Nike kaže da to sprječava kremastu smjesu koja se mora ispeć' da se na nezgodan način sljubi s podlogom/prhkim tijestom.
Nakon što ste istretirali tijesto napravite kremu.

Muškatnu bundevu očistite, ogulite i nasjeckajte na kockice. Stavite je da se kuha na pari dok kockice ne omekšaju toliko da ih možete gnječiti vilicom

Naribajte i više muškatnog oraščića od onoga što je naznačeno u receptu! Kad je bal nek' je bal :)
U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje/jogurt, jaja, đumbir, muškatni oraščić. Izmiksajte. Dodajte skuhanu bundevu i sve još jednom dobro izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.

Izlijte na tijesto i ubacite u pećnicu. Pecite 30 do 40 minuta odnosno dok površina kreme ne postane caklasta

I prste k sebi!

Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi 60 minuta. Nakon toga je ubacite u hladnjak i pustite da se tamo hladi još 60 minuta (znaaam, to je jedan od mazohističkih kolača!)
Izvadite iz hladnjaka, narežite i poslužite uz kakav aromatičan, biljni čaj.
Ukrasite/začinite je naribanom koricom limuna i naranče! Tako ćete dobiti svježinu koja je poželjna u ovom zasitnom, kremastom kolačiću.
Tijesto prhko u tren oka umijesito!
Ovo mi je prva pita od muškatne bundeve odnosno prvi puta da istu koristim na slatko, a ne na slano (bundevčinke su bile od hokkaido)
U kombinaciji s naribanim đumbirom, malo muškatnog oraščića i kokosovog ulja zove na: pojedi sve i ne ostavljaj ni mrvice za bližnjega svoga ;).
Elem, kremasta, pa hruskava, pa jesenska pa isplativa (bundeva koja vam je dostatna za cijelu pitu stoji 6 kn kao što već navedoh u uvodu).
za 1 pitu
tijesto
150 g pirovog brašna
100 g bijelog brašna
125 g maslaca
2 žlice muscovado šećera
čep ekstrakta vanilije
prstohvat soli
prstohvat đumbira u prahu
žlica, dvije vode ako se tijesto ne želi povezati u masnu kuglu
za punjenje
3 jaja
oguljene i nasjeckane pa skuhane kockice 1 muškatne bundeve
2 žličice naribanog, svježeg đumbira
3/4 šalice blago smeđeg šećera
1/2 šalice pomiješanog vrhnja za kuhanje i jogurta
žličica naribanog muškatnog oraščića
prstohvat soli
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Sastojke pomiješajte i umijesite u tijesto za pitu. Pobrašnite kalup, rasprostrite
tijesto i izbockajte ga vilicom. Ubacite u pećnicu i pecite 10 do 15 minuta.
Izvadite ga iz pećnice u pustite da se ohladi. Kad se ohladi premažite ga s malo kokosovog ulja i bjelanjkom. Trik me naučila moja Nike, Dubrovkinja koja trenutno vježba bicepse podižući tave u kuhinji Malog bara Ane Ugarković!
Elem, Nike kaže da to sprječava kremastu smjesu koja se mora ispeć' da se na nezgodan način sljubi s podlogom/prhkim tijestom.
Nakon što ste istretirali tijesto napravite kremu.
Muškatnu bundevu očistite, ogulite i nasjeckajte na kockice. Stavite je da se kuha na pari dok kockice ne omekšaju toliko da ih možete gnječiti vilicom
Naribajte i više muškatnog oraščića od onoga što je naznačeno u receptu! Kad je bal nek' je bal :)
U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje/jogurt, jaja, đumbir, muškatni oraščić. Izmiksajte. Dodajte skuhanu bundevu i sve još jednom dobro izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
Izlijte na tijesto i ubacite u pećnicu. Pecite 30 do 40 minuta odnosno dok površina kreme ne postane caklasta
I prste k sebi!
Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi 60 minuta. Nakon toga je ubacite u hladnjak i pustite da se tamo hladi još 60 minuta (znaaam, to je jedan od mazohističkih kolača!)
Izvadite iz hladnjaka, narežite i poslužite uz kakav aromatičan, biljni čaj.
Ukrasite/začinite je naribanom koricom limuna i naranče! Tako ćete dobiti svježinu koja je poželjna u ovom zasitnom, kremastom kolačiću.
Izvor http://sjediijedi.tportal.hr/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.