Kombinacija meda, đumbira i limuna izuzetno je pogodna zimi jer znatno jača i podiže imunitet, zagrijava, hidrira i trenutno energizira tijelo na vrlo prirodan način. Limun i med u čaju, recept je poznat od davnina. Još bih dodala malo đumbira, pa ću s ovim receptom započeti serijal tekstova o održavanju zdravlja i vitalnosti zimi. Đumbir je najbolji lijek protiv viroze i gripe.
Čaj od svježeg limuna i đumbira s medom – odličan protiv viroze i alergija
1-2 žlice svježeg đumbira
4 šalice vode
1 limun
1-2 žlice meda
Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje komadiće (kako bi čaj bio što ukusniji i ljekovitiji) / ili naribajte na ribež. Dodajte ga u toplu vodu i kuhajte 15 minuta. Za “jači” čaj, kuhajte ga najmanje 20min, te dodajte i više đumbira. Uklonite s vatre, te kad se malo ohladi dodajte med i limunov sok. Ne dodavati med u VRELI čaj !
Limun je često prisutan u Ayurvedskoj medicini. Svježa limunada (od svježe cijeđenog limuna) u umjerenim količinama blagotvorna je za sve tri doše. Pitta s limunom ne bi trebala pretjerivati, jer joj kiselina u većim količinama može škoditi.
Limun pojačava probavne vatre (agni), tako da je dobrodošao osobama koje muku muče s slabim apetitom ili, pak, s druge strane, onima s usporenom probavom. Ako vas muči zatvor, popijte svako jutro na prazan stomak toplu limunadu (cijeli limun iscjedite u čašu tople vode). Tako ćete potaknuti probavne vatre, čišćenje i eliminaciju toksina iz organizma.
Ovaj široko rasprostranjeni citrus sadrži visoku dozu antioksidansa, te tako pomaže u spriječavanju bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, održava kožu glatkom i čistom, a oči bistrima!
Limun možete dodavati u čaj, žitarice i leću, i naravno – u salatu!
A med? Odličan je za tretiranje Kapha doše, jer potpomaže rješavanju viška sluzi iz tijela, što je čest
problem za Kaphu.
(Na fotografiji je sirovi (raw) med – prepoznat ćete ga jer nije tekuće nego više čvrste strukture)
Med se ne smije podvrgavati visokoj, ključajućoj temperaturi. U čaj ga stavljajte nakon što ste vodu uklonili s vatre. Ne stavljajte ga u kolače i druge recepture koje idu u pećnicu – za to koristite nerafinirani šećer ili neki drugi prirodni zaslađivač. Zagrijavani med stvara obilje toksina u tijelu )ama=, toliko d aga ni 10 Panchakarma ne može isprati, odnosno isčistiti iz tijela.
Za što sve možemo upotrijebiti med?
Donosimo nekoliko savjeta:
- Kod suhog kašlja i grlobolje (najpogodniji u čaju)
- Koristan je kod proljeva i mučnine
- Kod problema s plućima, ukoliko vas muči višak sluzi, uzimajte med u jednakom omjeru s svježim sokom od đumbira.
- Za astmu, promješajte u jednakom omjeru crni papar, med i svježi sok od đumbira.
- Možete ga staviti i na ranu, prevenirat će infekciju i ubrzati zacijeljenje
Svježi đumbir je jedan od najljekovitijih začina svijeta, preporučujem ga jesti što više i što češće – sjeckajte ga u variva, juhe, zelene sokove… Ili, jednostavno, napravite čaj! Pogoduje svim trima došama. Vise o svježem đumbiru možete pročitati ovdje ~
Uživajte u toplom čaju s početka priče koji će Vam zagrijati i dušu i tijelo!
http://lightofayurveda.wordpress.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.