Hib je viška delicija nastala još prije antike, a koju su oduvijek pripremale vrijedne žene viških težaka.
Tradicionalna ručna izrada,
harmonija okusa smokava, rakije i koromača, miris lovora i ružmarina,
daju mu draž antičkih vremena. Njegova savršenost je u jednostavnom
obliku, sastavu, principu konzerviranja, čuvanja i, naravno, u njegovu
okusu. Spravlja se od smokava, aromatičnog bilja, badema, domaće
rakije... Čuva se u suhom lovorovom i ružmarinovom lišću koji hibu daju
dodatnu aromu, ali ga prije svega svojim intenzivnim mirisom čuvaju od
mušica i drugih nametnika. U svakoj viškoj kući čuvalo ih se nekoliko za
dane Božića i kolendavanja, kada se hib rezao na tanke kriške i nudio
prijateljima s bićerinom travarice.
Priprema
-
1
Smokvenjak ili hib specijalitet je otoka Visa. Umjesto badema, možete upotrijebiti i orahe .
-
2
Sameljite osušene smokve. Dodajte krupnije rezane popržene bademe i
rakiju (najbolje domaće) toliko da se može umijesiti smjesa.
-
3
Smjesu
formirajte u oblike malog okruglog hljepčića ili salame i posušite u
pećnici na 60 °C 30 minuta. Kada se ohladi, na vrh možete staviti
grančicu koromača radi mirisa, zamotati u pergament papir i spremiti.
-
4
Poslužite uz rakiju, a može i čaj.
Viški Hib
Težačka delikatesa nalikom na pogaču od smokava poznata je od vremena
prije antike.
Danas bi mogla pripadati samom vrhu nepostojeće top liste hrvatskih
gastro ikona. I ta titula ne bi bila samo omage vrijednim ženama koje su
isključivo bile zadužene da pripremaju ovo jelo, već niz činjenica koje
hib čine malim prehrambenim draguljem našeg podneblja.
U hibu je komponirana čulna glazba domaćih smokava, lozovače, badema,
koromača... Čuva se umotan u lišće lovora i grančice ruzmarina, a koje
mu uz zaštitu od mušica i drugih nametnika pružaju i dodatne intenzivne
mirise. Božić na Visu bio je nezamisliv bez hiba.
Narezan na tanke kriške uz čašicu travarice dočekivao je
dobronamjernike.
Danas ga obnavljaju i počinju ozbiljnije komercijalno proizvoditi neki
privatni obrti na Visu i nude ga kao suvenir. Iako mu pripada puno
značajnije i uglednije mjesto na gastronomskoj sceni projekti kao što je
proizvodnja viškog hiba jedan su od putova očuvanja i razvoja još jedne
originalne hrvatske gastro ikone.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.