Božićni ručak je prvi mrsni obed posle dugog posta i uvek je bogat i raznovrstan, ali ga obeležavaju dva neizostavna elementa: česnica ipečenica.
Pečenica može biti i ovca, jagnje ili petao, ali najčešće je
to prase koje se od jeseni posebno hrani da bi bilo što zukusnije.
Pečenica se sprema šestog januara a služi sutradan.
Božićni ručak uvek počije lomljenjem česnice.
ČESNICA
ili zlatni novčić |
![]() |
Rastopite kvasac
u malo mlakog mleka i dodajte malo šećera. Jedno jaje umutite i dodajte
kvascu. Postepeno dodajte brašno, so i preostalo mleko. Mesite dok ne
dobijete glatko testo. Kad je testo dovoljno čvrsto počnite da ga
mesite. Što upornije budete mesili testo, česnica će biti vazdušastija i
lepše će narasti. Umešeno testo pokrijte kuhinjskom servijetom i
ostaite da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta izručite ga na
kuhinjsku dasku i blago premesite.
Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, već delimično, kao testo za pogaču. Česnica se oblikuje kao pogača, a unutra utisne novči$, tako da se spolja ne vidi. Spustite česnicu u podmazan pleh. Gornju povrinu išarajte ubodima viljuške ili grančice badnjaka. Četkicom premažite celu površinu razmućenim jajetom, pa pecite najpre na jačoj, a azatim na slabijoj temperaturi, dok lepo ne porumeni. Još toplu je iznesite na trpezu.
|

Prase dobro operite hladnom vodom, pa ga ocedite, izbrišite i dobro
posolite iznutra i spolja. Ostavite ga neko vreme da stoji u plehu, na
sobnoj teperaturi, kako bi se so što bolje stopila sa mesom. Sipajte u
pleh malo vode, a prethodno pod prase stavite daščice, kako ne bi ležalo
na samom plehu. Uključite rernu na najvišu temperaturu i pre no što se
do kraja zagreje stavite u nju vašu pečenicu. Povremeno dolivajte vodu u
pleh, a kad prase počne da rumeni, premazujte ga pivom.
Interesantno je da je tradicionalna proslava Božića podrazumevala i
pravljenje božićnih kolača. I to kolača koji su imali naziv koji
simboliše onu blagodet koju domaćica želi svojim ukućanima u narednoj
godini. Zato se se kolači tako i zovu:
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.