среда, 29. јануар 2014.

Torta duginih boja


Torta duginih boja
Vrijeme pripreme: 2 h
Vrijeme kuhanja: 1 h

Sastojci:

  • Za kore je potrebno:
  • 375 gr maslaca (podijeljeno na 3 dijela od 125 gr)
  • 675 gr brašna
  • 450 gr šećera u prahu
  • 9 jaja
  • 3 kašikice praška za pecivo
  • 3 kašikice vanilla ekstrakta
  • Jestive boje: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta i roza po želji
  • Za fil:
  • 1 kašikica vanilla ekstrakta
  • 3x250 gr mascarpone ili nekog drugog kremastog sira
  • 350 gr šećera u prahu

  1. U jednoj posudi sjedinite 125 gr maslaca, 150 gr šećera, 3 jaja, 225 gr brašna, 1 kašikicu praška za pecivo, 1 kašikicu vanilla ekstrakta i prstohvat soli.
  2. Mikserom dobro umutite sastojke kako biste dobili ujednačenu, glatku smjesu.
  3. Ovu smjesu podijelite na dva jednaka dijela kako biste dobili dvije kore.
  4. Odaberite dvije različite boje za hranu.
  5. Stavite malo jedne boje u jednu smjesu i malo druge boje u preostalu polovinu smjese.
  6. Miješajte sve dok ne dobijete željenu boju.
  7. Dva okrugla kalupa dimenzija 2×20 cm obložite pergament papirom.
  8. Stavite različito obojene smjese u dva pripremljena kalupa.
  9. Špahtlom ih poravnajte na površini.
  10. Pecite ih po 12 minuta na 180 °C.
  11. Na isti način napravite i preostale 4 kore sa 4 različite boje.
  12. Nakon što završite proces dobit ćete 6 kora različitih boja koje je potrebno potpuno ohladiti.
  13. Ukoliko želite i rozu koru, dodajte količinu nabrojanih sastojaka.
  14. Da biste napravili fil (preljev), mikserom umutite sir i vanilla ekstrakt.
  15. Prosijte šećer u smjesu i pažljivo izmiješajte kašikom.
  16. Budite oprezni, jer postoji mogućnost da se smjesa miješanjem razdvoji.
  17. Premažite malo smjese na tacnu na koju ćete staviti tortu (samo onoliko koliko je potrebno da se zalijepi prva kora).
  18. Stavite preko namaza prvu koru (crvenu).
  19. Premažite ju jednim dijelom pripremljenog fila, zatim preklopite narandžastom korom.
  20. Premažite i ovu koru, pa nastavite isti postupak redajući dalje žutu, zelenu, plavu, pa ljubičastu koru.
  21. Ostatkom fila premažite cijelu tortu.

     Izvor  http://www.kuhar.ba/


Susam u ishrani

susam
 
Susam ili sezam je kod nas najviše poznat kao dodatak u pekarskoj industriji. Često ćete videti kifle, hleb i druga peciva posuta susamom. Ali ove korisne semenke mogu se koristiti u ishrani i na razne druge načine. Nutricionisti ga rado preporučuju. Susam je mahunarka, ubrajaju ga u žitarice, a koristi se i kao začin u ishrani.
Semenke susama se razvijaju u mahunastom plodu. Semenke mogu biti bele, smedje i crne. Kod nas su obično bele u upotrebi. Biljka je jednogodišnja i naraste do 2 metra u visinu. Poreklom je iz Azije, najverovatnije iz Indije.
Susam je mahunarka, ubrajaju ga u žitarice, a koristi se i kao začin u ishrani.
Alva od susama
Susam se koristi u kuhinji, ali i u prehrambenoj industriji. Možda niste znali, ali svakako najpoznatija poslastica od susama je alva. To je takozvana tahan alva. Proizvodi se u zemljama Bliskog istoka, kao i Grčkoj.
Lizalice od susama
Još jedna poslastica od susama su lizalice od susama. To je ustvari kombinacija susamovih semenki i ušpinovanog šećera. Možete napraviti i kod kuće.
Susamov tan
Veoma zdrav proizvod od susama je susamov tan. Susamov tan je prirodni izvor energije i zdravlja. Priprema se od sveže prerađenog semena susama. Uglavnom se prodaje u teglama kao med. Može da se maže na hleb.
Susamovo ulje
Hladno cedjeno ulje susama spada u najkvalitetnija ulja. Miris i ukus su veoma prijatni. Uglavnom se koristi za začinjavanje salata i drugih jela. Šteta ga je koristiti za prženje, mada može. Prilično je skupo, ali i jako zdravo. Susamovo ulje je vredan izvor vitamina i minerala. Neki stručnjaci smatraju da se ulje susama koristilo pre 5000 godina.
Nutritivna i lekovita vrednost susama


Sadrži nezasićene masne kiseline, pa je preventivno koristan protiv kardiovaskularnih oboljenja. Od vitamina najviše ima vitamina B komleksa i to tiamin, piridoksin, niacin, riboflavin i folna kiselina. Od minerala tu su bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, gvoždje, selen, cink i fosfor.
Sa pravom sezam važi za jednu od najlekovitijih biljka. Semenke sadrže sezamin i sezamolin koji spadaju u dijetetska vlakna. Ova kombinacija ima izuzetna svojstva kod snižavanja holesterola i krvnog pritiska. Dobar je za jetru, deluje protivupalno. Sadrži dosta kalcijuma, koji je važan za kosti. Redovnom ishranom smanjuje se rizik od nekih oblika raka. Dopunjava potrebe organizma za E vitaminom, pa tako deluje na vitalnost i usporava starenje. Susam je dobar kod suve kože, ekcema i psorijaze. Koriti u slučaju migrene i reumatoidnog artritisa.

 Izvor http://www.lekovitebiljke.com/

Humus – zašto je zdrav i kako se pravi

Humus je popularno jelo koje potiče sa Bliskog istoka. To je namaz, umak ili pasta napravljena od leblebije i tahinija i obično se jede uz pita hleb, tortilje i slično, najčešće za doručak. Njegova tekstura je slična puteru od kikirikija. Njegova popularnost ne proističe samo iz ukusa, već i iz velike hranljive vrednosti.
Nekoliko sastojaka se koriste u pravljenju humusa, ali glavni sastojci su leblebije i tahini pasta. Leblebije sadrže puno proteina. Tahini je pasta od susama. Ima jak ukus, što je razlog zašto većina ljudi koristi ovaj sastojak vrlo štedljivo. Ostali sastojci humusa su sok od limuna, so, svež beli luk, paprika i maslinovo ulje. Ovo jelo se pravi tako što se svi sastojci samelju u glatki namaz. Začini se dodaju po ukusu.
1. Zašto su leblebije zdrave?
Leblebije su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti. Bogate su proteinima. Zato je humus omiljen među vegetarijancima. Leblebije su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima. Pored toga, takođe regulišu nivo šećera u krvi.
2. Hranljiva vrednost tahinija
Tahini je, s druge strane, pun masti i kalorija. Međutim, koristi se u maloj količina u pripremi humusa i uglavnom sadrži nezasićene masti, pa ne treba da vas brine. Tahini je takođe bogat proteinima. Osim toga, odličan je izvor kalcijuma.
3. Zdravi sastojci u maslinovom ulju
Još jedan zdrav sastojak u humusu je maslinovo ulje. Kao što većina ljudi već zna, maslinovo ulje sadrži zdrave masti. Ima puno mononezasićenih masti, a malo zasićenih masti. Maslinovo ulje doprinosi regulisanju holesterola i štiti srce od raznih bolesti.
4. Zdravstvene prednosti belog luka i soka od limuna
Beli luk i sok od limuna su puni antioksidanasa koji smanjuju oksidativni stres u telu. Oni takođe rade na poboljšanju imuniteta i bore se protiv bakterija i virusa.
5. Opšte zdravstvene prednosti humusa
Humus sadrži dosta omega 3 masnih kiselina, koje su odlične za poboljšanje inteligencije i održavanje zdravog srca. Povrh svega toga, ovo jelo ima i gvožđa, vitamina B6, mangana, bakra, folne kiseline i amino kiselina. Triptofan, fenilalanin i tirozin su amino kiseline koje se nalaze u humusu i koje promovišu dobar i kvalitetan san i podižu raspoloženje.
Humus je prepun hranljivih materija koje mogu da doprinesu zdravom načinu života. Možete ga koristiti kao namaz u sendvičima, kao preliv za salatu ili testeninu ili kao umak za sirovo povrće i prilog za glavna jela.
Izvor http://www.planetazdravlja.com/

уторак, 28. јануар 2014.

Probajte stepenastu dijetu

Osnova ove dijete je "razdvojena" ishrana, odnosno odvojeno konzumiranje ugljenih hidrata od belnančevina.

Ovu dijetu smislio je dr Hovard Haj, američki lekar, još dvadesetih godina prošlog veka. Svakoga dana naizmenično treba uzimati jedan obrok ugljenih hidrata i jedan obrok belančevina. 
Osnovu ove dijete čini pojedinačno uzimanje ugljenih hidrata i belančevina. 

Sigurno znate podelu namirnica u grupe, ali da se podsetimo: 

Ugljeni hidrati - testo, pirinač, žitarice, krompir, hleb, suvo voće, banane, sveže smokve i urme, svi zaslađivači... 

Belančevine - meso, živina, riba, jaja, mleko, sirevi, voće, tofu-sir, preraoeevine od mesa... 

Neutralne namirnice - povrće, zelena salata, beli sir, ali s malim stepenom masnoće, dimljena riba... 

Dijeta se, kako joj ime i kaže sprovodi u nekoliko koraka, odnosno stepena. 

Prvi stepen 
Dvodnevno čišćenje organizma, unošenje dovoljno vitamina, minerala i enzima. Rezultat je jedan kilogram manje. 

1. dan - Pet puta dnevno voće ili sveže ispasiran voćni sok. Idealno voće: jabuke, kruške, ananas, kivi, dinja. Banana je zabranjena. 
2. dan - Pet puta dnevno salata, odnosno presno povrće ili pet puta dnevno obareno povrće. Izbegavajte ulje i so, začinite salatu mirođijom, peršunom ili drugim začinima. 
Drugi stepen 
Petodnevno slabljenje odnosi tri kilograma. 

1. dan - Za doručak surutka sa jednom voćkom, za užinu 75 g posnog sira sa kašičicom peršuna. Ručak: račići sa šargarepom i limunovim sokom, a popodnevna užina su dve sveže paprike. Uveče pojedite salatu od svežeg krastavca sa komadom obarene pastrmke. 
2. dan - Ujutru komad prepečnog hleba sa nemasnim belim sirom i rotkvicama (ili krastavcem). Užina je 100 grama dinje (ili neko drugo sezonsko voće), a ručak mešano, dinstano povrće sa obarenim pirinčem. Popodne pojedite jedan kivi, a uveče mešanu salatu sa dva fileta dimljenog lososa. 
3. dan - Salata od dinje i manga sa malo posnog jogurta i dve kašičice soka od pomorandže. Užina je komad crnog hleba sa dva paradajza, a ručak: pileće grudi (belo meso) sa dinstanim paradajzom i prazilukom. Popodne - jedna šargarepa i 50 g posnog jogurta. Večera - salata od špargle sa krompirom i zelenom salatom.
4. dan - Ujutru surutka sa ispasiranim komadom dinje (ili nekog drugog sezonskog voća - 125 g), a za užinu komad prepečenog hleba sa posnim sirom i 50 g svežeg krastavca. Za ručak skuvajte krompir, pojedite ga sa belim sirom i rukola salatom. Popodnevna užina - 100 g dinje (ili sezonsko voće). Večera je salata od mladog luka i sveže paprike, uz to komad kamember sira ili nekog drugog žutog sira, do 30 odsto masnoće. 
5. dan – Doručak: Pomešati sremski sir sa dve kašičice soka od pomorandže i malo džema od jagoda. Užina je jedna presna keleraba, a ručak 100 g svinjskog fileta sa nekoliko špargli i jednim paradajzom. Popodne - jedan kivi, uveče tost sa šunkom, (obavezno otklonite masni deo) i još 150 g dinje (ili drugog voća). 
Treći stepen 
Za sedam dana kilogram i po manje. Dnevni unos od 1.000 kalorija, što zapravo predstavlja održavanje željene težine, više nego mršavljenje... 

1. dan - Komad hleba sa 30 g gorgonzole za doručak, užina - pola grejpfruta. Za ručak špagete sa sosom od paradajza, a za užinu jedna paprika i 30 g kvark sira. Uveče pojedite jedan punjeni avokado sa škampima i prazilukom. 
2. dan - Za doručak kajgana od dva jajeta. Užina je opet pola grejpfruta, a ručak pileći batak sa obarenom boranijom. Zelena salata za užinu, a salata od testa sa brokolijem za večeru. 
3. dan - Jedna zemička sa belim sirom i paradajzom za doručak, a 250 g šargarepe za užinu. Pekarski kromir sa paprikom i lukom, uz dodatak belog sira - to je ručak. Užina je jedna jabuka, a večera salate od špargli sa kriškama pomorandže. 
4. dan - Ujutru mango sa voćnim jogurtom, za užinu jedan kivi, a za ručak jagnjeća šnicla na luku. Popodnevna užina je jedna paprika sa 30 g posnog sira. Večera: salata od krompira sa ribom. 
5. dan - Ovsene pahuljice osvežavaju ujutru, dodajte im malo suvog grožđa. Užina je 150 g jagoda, ručak - riba sa dinstanom kelerabom. Popodnevna užina je jedna jabuka, a uveče hleb sa kamemberom. 
6. dan - Ujutru salata od papaje i kivija. Pre podne pojedite malo ananasa. Ručak: spanać sa obarenim pirinčem. Popodne, komad tosta sa belim sirom. Uveče: salata od belog pilećeg mesa sa soja-sosom. 
7. dan - Ujutru banana sa sremskim sirom. Užina je jabuka, a ručak: rezanci sa dinstanom šargarepom. Popodne jedna šargarepa i 50 g kvark sira. Uveče salata od povrća začinjena kari sosom. 

 Izvor  http://zenskimagazin.rs/kategorije/fitnes/2014/jan/probajte-stepenastu-dijetu

Sastanci oči u oči, prvi dodiri, sve će to nestati do 2031. godine


dating

Prvi ljubavni sastanak, prvi pogledi, nespretni dodiri, leptirići u stomaku, blagi strah da li će sve proteći kako želimo i da li će se pretvoriti u romantičnu vezu… Nema osobe koja kroz ovo nije prošla i ti prvi sastanci, šta god se kasnije desilo ostaju kao najlepše uspomene na jednu vezu.
Ako nešto u svom životu možemo nazvati romansom, onda su to prvi sastanci sa prvom ljubavlju, u kojim god godinama da nam se desila. Ne da prva ljubav zaborava nema, nego nam je kasnije sve ipak poznato.
Početak svake veze romantičan, ima onaj svoj uvod koji se sastoji od pogleda, ispitivanja iz daleka, razmene brojeva telefona, slatkog iščekivanja poziva, spremanja za prvi sastanak, prepričavanja drugaricama… To je bilo u praistoriji, pre jedno tridesetak godina.
Sa pojavom mobilnih telefona, mogućnošću da pošaljete i dobijete poruku, nekako ispada da one najlepše trenutke doživljavate sa telefonom a ne sa osobom u koju ste zaljubljeni, mnogo toga se kaže pre nego što dođe do onog prvog, pravog sastanka. Nama starijima to ne izgleda baš kao ono pravo, mlađim generacijama kojima je vreme bez mobilnih telefona nepoznato je to sasvim u redu.
I mi stariji i novije generacije, ipak se još uvek najviše upoznajemo na nekim offline mestima. Ili ako smo se upoznali online, žurimo da se što pre sretnemo sa osobom koja je probudila naše interesovanje.

ID-100215124

Ali šta čeka buduće generacije.
Istraživanje koje je sproveo online dating sajt eHarmony pokazalo je da će 38% parova u budućnosti vezu održavati isključivo kroz online sastanke jer će im pristup Internetu putem mobilnih telefona biti mnogo lakši nego da se viđaju.
Vremenom, pokazalo je ovo istraživanje, ljudi će se sve manje viđati i susretati kako bi razgovarali i upoznavali se, komunikacija će se održavati isključivo na mreži a ćaskanje će zameniti susrete u parkovima, restoranima, kafićima i na bilo kojoj drugoj lokaciji koja danas čini pozadinu jedne ljubavne priče.
Online život će, ako se ostvari ono što predviđa ovo istraživanje, biti jedini realan život.
Ilustracija: FreeDigital.Photos.net

Izvor  Tetka

понедељак, 27. јануар 2014.

Ljuboskop

Magija sadašnjeg trenutka

Ako ste ne zadovoljni sobom, svojim životom, svojim partnerom ili svojim poslom – to znači samo jedno: da ne živite sada i ovde! Biti zadovoljan ne znači zadovoljiti se malim stvarima, strahom da je “dobro i ovako”. Na nebu ne postoje male i velike želje. “Ono što zračiš – to i privlačiš” (ono što iz Vodolije pošalješ kao zrak svetlosti u Lavu ima manifestaciju ljubavi i radosti).
Znak Vodolije nosi u sebi nebo i svakom od nas pokriva neku oblast života u kojoj možemo dosegnuti nebo. Lunacija u znaku Vodolije daje priliku da pošaljemo u nebo svoje nove želje i da dobijemo upravo odgovor sa neba onakav kakvo je i pitanje. Možda ne vidite da je tu na domak ruke sve ono što želite. A ja sam sigurna sam da je ljubav, ipak ono što u osnovi svi želimo. Pošaljite u nebo svoju želju, ali ne kao misao nego kao svetlo vašeg srca i tada stižu anđeli za vas sa porukama!
Vodolijanci su najoriginalniji ljudi, oni se najlakše privikavaju na nove promene, njima nikada dosta novoga. Kada je u pitanju emotivni život – e, tu nailazimo na “problem”. Sa Vodolijama planirati budućnost….to je Sizifov posao. Oni sada misle tako, a za pet minuta već drugačije. Ono što najviše smeta Vodolijanskim partnerima je njihova sklonost da sa bivšim partnerima postaju “prijatelji”!
Mlađi pripadnici znaka Vodolije u ovom periodu žive svoju istinu: sada i ovde. Stariji pripadnici znaka Vodolije neće baš uživati u harmoniji u ovom periodu ako nisu iskreni, pre svega prema sebi. Venera je Vodolijama iza leđa, pa je oni nose kao sećanje na ljubav. Kao što malo pre rekoh, nije im strano da sa bivšim partnerima postaju “prijatelji” jer to je novi izazov. Upravo ovo vreme pogoduje razvijanju tih starih veza na nov način.
Ribe su i dalje miljenici neba, pa će ići i dalje sve kako treba. Mnogi misle da su Ribe dezorganizovane i često ih smatraju neodgovornima samo zato što jedino pripadnici znaka Riba mogu sebi dozvoliti luksuz da se zaljube i da se ne osećaju krivi zbog toga. Vladar njihovog 5. polja (ljubavi) – Mesec jeste glavni učesnik svake lunacije (mlad Mesec). Obzirom na znak Vodolije, kao 12-ti od Riba, mogu se očekivati u narednom periodu vrle promene u ljubavnim raspoloženjima. Od 18. februara Sunce ulazi u znak Riba, pa je izvesno da će Ribe dobiti fokus kako u privatnim, tako i poslovnim odnosima. U ovom danu se treba uzdržati od naglih odluka jer mogu biti pogrešne. Mlađi pripadnici znaka Riba će zaista biti učesnici velikih promena koje mogu mnogo što šta porušiti zarad stvaranja “novog”.
Ovnovima se lunacija dešava u 11. polju, a dispozitor lunacije Uran se nalazi već izvesno vreme u znaku Ovna. Nije li ovo povoljno vreme da se Ovnovima ispuni njihova davnašnja želja? Nije lako ispuniti Ovnu želju, ali nije nemoguće. Biće ozbiljnih turbulencija do cilja. Avanture neće faliti. Ovnovi su se u svojoj “nevinosti” zaigrali baš oko partnerskih odnosa. Ma kako zvučalo nemogućim, Ovnovi ozbiljno usporavaju i spremaju se za svoju veliku introspekciju (pogled unutra u retrogradnosti). Sve je koliko toliko dobro dok je Venera u znaku Jarca (do 5 .marta), jer Ovnovi partneri imaju čelične živce da ih razumeju i još uvek ih egzaltiraju (Venera u Jarcu). Ipak, u ovoj lunaciji se uče prilično teške lekcije. Ovnova najteža lekcija je strpljenje! Pa, ko nauči biće “strpljen – spašen”.
Bikovi su još uvek u svojoj fazi zanosa i utiska velike ljubavi iz prošlosti. Tek su se okrenuli i žive u senci te velike ljubavi. Neki Bikovi će pod ovim utiskom napraviti ozbiljan korak i doneti veoma odgovornu odluku i potpisati se na “zavet ljubavi” –oko 25. februara. I mada kod Bikova nije uobičajeno brzo donošenje odluka, niti bilo kakve lake promene, oni ipak mogu biti navedeni. Za one Bikove koji su već u partnerskim, bračnim vodama ovo može biti vreme velikih provera. Ljubavna predomišljanja će krenuti već u prvoj nedelji februara. Ono što je najjače, često najlakše pukne!
Blizancima ova lunacija donosi podršku na nivou večih planova, koji se između ostalog mogu odnositi i na emotivni život. U svom veselju i razigranosti Blizanci tri puta godišnje uzimaju pauzu (retrogradost) da se malo odmore i priberu. To što su na pauzi uopšte ne znači da se ne kreću i da ne idu dalje. Upravo će vreme za pauzu biti prvih dana februara Meseca. Vreme je mira, tišine, kontemplacije. Kretanje je na unutra, u kome će Blizanci uživati ceo ovaj mesec. Sredinom meseca za Blizance je jako važan susret sa veoma bitnom osobom koja će ostaviti traga u njihovom životu. U ovom vremenu mira, možda će malo više profitirati na emotivnom planu stariji Blizanci.
Rakovi su na raspeću već izvesno vreme, ali jedno je sigurno. Sve što Rakovi budu radili za “največe dobro” biće podržano i u vremenu i u prostoru. Možda je ljubav Rakovima u ovom periodu na velikom ispitu, ali isplatiće se! Postoji uverenje da su Rakovi “kontrolori” pod izgovorom zaštite i brige. U ovom periodu Rakovi imaju svoju veliku misiju. Trebaju brzinom kretanja Meseca da prenose učenja najvećeg među najvećim, ali samo isijavanjem bez ijedne reči. Rakovsko zadovoljstvo se vidi na licu. U ovom periodu i sami Rakovi primaju važne lekcije. Najvažnija lekcija za Rakove u ovom periodu je da nauče da kažu sebi DA! Vreme velikog vodenog trigona podstiče na duboka emotivna pročišćavanja i otpuštanja prošlosti. Sredinom februara zauzeti Rakovi trebaju da se umire i da otpuste svoje “bivše” partnere sa blagoslovom da se posvete novim putevima.
Lavovi su u ovoj Lunaciji prozvani da dozvole i sebi i partneru “slobodu”. Lavovska potreba jeste da budu slobodni i da sijaju, a njihovi partneri bi trebalo da “isijavaju”. Vreme u kome smo je za Lavove veliki izazov kada se radi o tajnim ljubavima. Na pomolu su nekakvi partnerski nesporazumi. Sve dok Sunce bude u znaku Riba, Lavovi bi zaista trebali da iskoriste vreme za svoju regeneraciju. Mir, tišina i, iznad svega, svesnost uz povezivanje duha i tela su ključne smernice. Sredinom meseca februara se dešava pun Mesec u Lavu. Ovo je kuliminacija materijalnog i oslobađanje ega. Potom dolazi smiraj. Druga polovina meseca je povoljna za duhovni rast i posvećivanje pažnje svom telu.
Device se već izvesno vreme nalaze u ljubavnom čudu. Ovo je vreme velikih promena. Već duže vreme je Pluton u njihovom petom polju ljubavi. Od kada im je u ovo polje došla i Venera, strasti su duboko u Devicama. Device ne umeju da jednostavno saopšte šta je to što je njihova duša želi. Evo pred Devicama je vreme povlačenja (što im neće teško pasti). Zauzete Device će potražiti smiraj u partnerskom okrilju. Ideja ovog vremena za Device je da konačno slobodno saopšte svom partneru svoje stvarne potrebe. U prvoj nedelji ovog Meseca Device će se privijati uz partnera, ali samo na kratko jer one “misle” da ih niko ne razume. Možda su Device u pravu! Vreme je da same sebe razumeju.
Vagama je lunacija u njihovom prirodnom petom polju ljubavi. Ovo je za Vage vreme kreativnosti na onim poljima gde su nekada briljirali. Trebaju se podsetiti svojih starih veština. U partnerskom odnosu imaju istovremen “dvostruki osećaj” – potrebu za vezivanjem i potrebu za “slobodom”. Vreme velikih strasti je neophodno kontrolisati. Ipak, može biti da se odmerene Vage ne mogu baš iskontrolisati u ovom periodu jer im je Uran u polju partnera, a Mars u prvom polju i donosi zaista vrlo turbulentne odnose. Samo svest ovde može podići pozitivne vibracije na mnogo viši nivo.
Škorpionima lunacija pada u 4. polje gde mogu dobiti emotivnu podršku u primarnoj porodici. Mlađi Škorpioni će pod pritiskom “birati” preuzimanje odgovornosti kroz formalne partnerske odnose što uopšte neće biti lako. Strast koju nose u sebi u ovom vremenu treba usmeravati ka spolja kroz odnose sa drugima na jedan profinjen način. Nije teško biti fin. Oko 23. februara Škorpioni će imati priliku da osvetle svoju ljubavnu tajnu koja će u vremenu dobiti potpuni smisao.
Strelčevi su u svom veoma produktivnom vremenu. Ispred sebe imaju vreme egzaltacije (Jupiter u Raku) ali iza leđa imaju strogog i pravednog učitelja (Saturn u 12. polju). Strelčeve podržavaju okolnosti, ali svi imamo neke svoje lekcije koje bi bilo lepo da usvojimo u ovom periodu. Ono što Strelčevima treba je da “smanje doživljaje” i da ne preteruju. Njihov sistem vrednosti će pretrpeti ozbiljne transformacije, što bi u narednom periodu bilo vreme prilagođavanja. Ljubav traži pažnju, fokus na sebe, a to nekako Strelčevima ne ide. U ovoj lunaciji vredi naučiti neke apsolutno nove veštine za koje ne biste nikad pomislili da vam baš odgovaraju. Vredelo bi promeniti mišljenje i biti u emotivnom životu posvećen, ali samo jednoj osobi!
Jarčevi su u proteklom periodu počašćeni boravkom Venere u njihovom prvom polju. Ne samo boravkom Venere – nego i njenoj retrogradnosti. U ovom periodu Jarčevi imaju priliku da shvate da sve uspehe mogu ostvariti sa još jednom dodatnom komponentom – zadovoljstvom! Ipak, trebalo bi malo pažnje obratiti na psihičko zdravlje oko 19. februara upravo zbog ovog vrlo turbulentnog vremena kojem su Jarčevi već duže vreme izloženi. Veoma lep dan za ljubav je 24. februar i nadam se da će Jarčevi umeti da uživaju u ljubavi!

http://profesionalnaastrologija.com/

петак, 24. јануар 2014.

O TEBI ...





O tebi
nikada nisam mogao
ispričati nekom,
Valjda,
u nekoj samoodbrani,
krio sam te
i od samog sebe,
O tebi,
misli postoje,
još uvek caruju,
Daruju,
sve one nesanice,
Potpomažu stihom
da ova pesma krene...

O tebi,
ćutati sam morao,
Hranio sam se
gluvom tišinom,
grizao modre usne
do bola,
rasplamsavao
čežnju uzdahom,
Morao sam
priznati sebi
tvoje postojanje,
u ovoj srči
izgubljenih snova,
Otkrio sam
jedan novi svet,
nešto drhtavo
među grudima...

O tebi,
sve je tako nestvarno,
bolno i snažno,
umiljate oči
koje ne poznajem,
raštrkane misli
za koje ne hajem,
surova noć
koja mi te daje,
Sinfonija
mojih snova,
beskrajna šaputanja,
Neukroćena svetlost
u mojim očima,
Zbog koje
ovako slep,
ne umem da sviram,
dalje od mojih pesama...

O tebi,
sve je tako nestvarno...

Goran Gorki   


субота, 18. јануар 2014.

BOGOJAVLJANJE: Tačno u ponoć pogledajte nebo i zamislite želju!

Prema predanju, u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju. Veliki broj ljudi bude budan cele noći. Jedan deo zamisli želju tačno u ponoć. Želja, kakva god da je mora biti jasna i glasna, nedvosmislena…
bogojavljanje, beta
BEOGRAD - Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Prema predanju u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju. Danas je zimski Krstovdan, dan koji se slavi uoči Bogojavljenja i prvi je dan posle Božića kada pravoslavni vernici poste.
A noćas, tačno u ponoć, pogledajte u nebo i zamislite želju.
Prema predanju, u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju.
Veliki broj ljudi bude budan cele noći. Jedan deo zamisli želju tačno u ponoć. Želja, kakva god da je mora biti jasna i glasna, nedvosmislena…

U slavu Jovana Krstitelja
Prema hrišćanskom učenju, Bogojavljenje je jedan od najvećih praznika. Na taj praznik, na Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svetlosnog goluba, sleteo na glavu Isusa Hrista.
Sina Božjeg krstio je na Bogojavljenje Jovan Krstitelj, a predanje kaže da su se u trenutku krštenja nebesa otvorila i čuo se glas Boga: "Ovo je Sin moj ljubezni, koji je po mojoj volji".
Bogojavljenje se slavi uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju.
Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Prema predanju u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju.
Danas je zimski Krstovdan, dan koji se slavi uoči Bogojavljenja i prvi je dan posle Božića kada pravoslavni vernici poste.
A noćas, tačno u ponoć, pogledajte u nebo i zamislite želju.
Prema predanju, u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju.
Veliki broj ljudi bude budan cele noći. Jedan deo zamisli želju tačno u ponoć. Želja, kakva god da je mora biti jasna i glasna, nedvosmislena…

U slavu Jovana Krstitelja
Prema hrišćanskom učenju, Bogojavljenje je jedan od najvećih praznika. Na taj praznik, na Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svetlosnog goluba, sleteo na glavu Isusa Hrista.
Sina Božjeg krstio je na Bogojavljenje Jovan Krstitelj, a predanje kaže da su se u trenutku krštenja nebesa otvorila i čuo se glas Boga: "Ovo je Sin moj ljubezni, koji je po mojoj volji".
Bogojavljenje se slavi uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju.

Izvor  http://www.kurir-info.rs/bogojavljanje-tacno-u-ponoc-pogledajte-nebo-i-zamislite-zelju-clanak-1184781

Bogojavljenje – božanska ekologija

Jedna od velikih tema pravoslavne teologije je ono što nazivamo „preobraženjem kosmosa“. To je tema koja se nalazi u pozadini svake istinske hrišćanske ekologije. Ekologija se na prvom mestu ne bavi ni naukom niti politikom. Ona opisuje priziv koji je upućen svima nama kao služiteljima Božije tvari.
Ova tema je uvek bila element hrišćanskog života i vere, bar od kraja prvog veka. Njen najpotpuniji i najdivniji izraz je dat u prazniku Bogojavljenja (Teofanije), koji u istočnom hrišćanstvu predstavlja proslavljanje Hristovog krštenja u vodama reke Jordana.
Negde u periodu između 107. i 117. godine, Sv. Ignatije, episkop antiohijski, u lancima je vođen u Rim, gde ga je čekala mučenička smrt u Koloseumu. Tokom ovog putovanja, Ignatije je napisao nekoliko poslanica Crkvama širom Sredozemlja. U jednoj poslanici, upućenoj Crkvi u Efesu, on kaže da „Hristos bi rođen i kršten, da stradanjem vodu očisti“ (18, 2). O stvarnom značenju ovih reči se dugo raspravljalo. Međutim, jasna je činjenica da Ignatije potvrđuje, po prvi put, da je Hristovo krštenje za posledicu imalo obnovljenje jednog elementa tvorevine, možda čak i same tvorevine.
BOGOJAVLjENjE KAO OTKRIVENjE
Pravoslavlje preuzima ovu temu i posebno je razvija tokom pretprazništva Bogojavljenja. Proslava analogna ovoj se u zapadnom hrišćanstvu naziva „Epifanija“ i takođe se proslavlja 6. januara. U žiži ovog praznika na Zapadu je poklonjenje mudraca novorođenom Hristu. Oba termina, i „teofanija“ i „epifanija“, označavaju „projavljenje“ ili „otkrivenje“. Oba oblika ovog praznika, i zapadni i istočni, u vezi su sa time što je svetu objavljeno da je „Bog postao čovek“, da „Logos postade telo“ (Jn. 1, 14).
Pravoslavno predanje proslavlja teofaniju, projavu ili otkrivenje Hrista kao Sina Božijeg, ne prilikom Njegovog rođenja već za vreme Njegovog krštenja u reci Jordanu koje je obavio Njegov rođak „Jovan Krstitelj“. U pretprazništvu Bogojavljenja je smisao ovog otkrivenja predstavljen u izvanrednoj večernjoj himni:

„Pripremi se, reko Jordane: jer gle, pristupa Hristos, Bog naš, da bude kršten od Jovana, kako bi svojim božanstvom smrskao glave nevidljivih zmija u tvojim vodama…“
Ovde suštinski motivi praznika izražavaju osnovne elemente pravoslavne vere. Isus iz Nazareta, koji će uskoro biti kršten, nije niko drugi do „Hristos, Bog naš“, Mesija Izrailjev, večni Sin Očev. Njegov silazak u vode Jordana je praobraz Njegovog budućeg silaska u Ad, koje je usledilo nakon raspeća. Tu će On osloboditi ljudski rod, kroz silu svog Vaskrsenja, svojom pobedom nad slabijim silama smrti i propadanja. Ovde, u Jordanu, Njegova je misija – sama posledica Njegovog prisustva – da uništi silu Sataninu i da nas oslobodi od okova „zloga“.
Isti motiv se, u širem smislu, javlja u večernjoj službi pretprazništva:

„Zemlja se osveti rođenjem tvojim svetim, Slove, i nebesa sa zvezdama kazuju slavu Tvoju: sada se pak vodno jestestvo blagosilja tvojim krštenjem u telu, i rod zemnorodnih se svom prvobitnom blagorodiju opet vraća.“
Mnogi narod koji je odgovorio na Jovanov poziv došao je da bude kršten „krštenjem pokajanja“. Isusu nije trebalo takvo krštenje. Međutim, On svojevoljno ulazi u vode Jordana i čini to iz dva razloga. Na prvom mestu, On to čini kako bi pokazao svoju ljubeću jednodušnost sa svima onima koji traže Boga, koji kroz ovo očišćenje žude da dočekaju Mesiju Gospodnjeg.
BOGOJAVLjENjE KAO OBNOVLjENjE TVARI
Drugi razlog je podjednako značajan: kao što Sv. Ignatije i praznične himne Bogojavljenja razjašnjavaju, Hristos ulazi u vodu kako bi obnovio čitavu tvorevinu. Silom Njegovog božanstva uticaj demona je razoren i vode su očišćene. Ovo očišćenje je, međutim, veoma stvarni predokus preobraženja i konačnog obnovljenja Božije tvari.
Ako zaista postoji „pravoslavna ekologija“, to je ona ekologija koja treba da bude zasnovana na ovom viđenju Sv. Ignatija kao i na bogosluženju Crkve: na viđenju nove tvari, viđenju Novog Jerusalima, na obnovljenju svih stvari u prvobitnu čistotu i lepotu.
Svet u kojem živimo je na tragičan način odsečen od ovog viđenja. Ali, pored toga, proslavljanjem praznika Bogojavljenja mi iznova potvrđujemo ovu osnovnu nadu: malo po malo možemo ponovo da zadobijemo svoje služenje delu Božijih ruku, da u blagodarenju prinesemo svet Tvorcu i da mu dozvolimo da ostvari ništa manje od preobraženja čitavog stvorenog poretka.

„Hvalu veleglasnu Vladiki uznesimo; On dođe, javi se, uđe u vode, obnaži se, Onaj koji nebesa oblacima odenu, i krsti se, očišćujući nas koji pojemo: da sva tvar blagosilja Gospoda, i uzvisuje ga u vekove vekova.“
(Praznik Bogojavljenja, jutrenje pretprazništva, pesma 8)
Izvornik: John Breck, God With Us: Critical Issues in Christian Life and Faith, St Vladimir’s Seminary Press 2003, str. 166-168 (poglavlje 16: “Theophany :
Divine Ecology”). Sa engleskog prevela Marijana Petrović.


 Izvor  http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1054/tekst/bogojavljenje-bozanska-ekologija/print/lat

Biti jedno -- Nebojša Jovanović


Mi nekako nabasamo jedni na druge .
Ponekad ne mogu da odredim granice između sebe i ljudi koje volim: gde završavam ja, a gde počinju oni. Kao da smo svi mi jedno, kao da smo isti -- ista duša, želja koja traži nešto...zajedničko svima nama.
Svi smo u istom čamcu. A opet, svi smo različiti i posebni, izrazito individualni.
Postoji jedna posebna, retka vrsta ljudi koje ja zovem moji ljudi. To su ljudi koje puštam u svoj prostor, u sebe. Svi moji ljudi su u nečemu isti:
Njihovo traženje je stvaralačko. Oni ne ruše, već nešto grade. Ne žele da vladaju, jer vladanje gubi sjaj u očima,...
Moji ljudi imaju isto osećanje života. Nije više bitno kako ćemo nazvati naše odnose i koji će oblik oni imati. Forme naših odnosa se mogu menjati, ali to osećanje povezanosti nečim iznad nas, većim od nas, što nas zove i spaja, ostaje.
Mi nekako nabasamo jedni na druge i naše se sudbine pomešaju zauvek, čak i ako nismo zajedno.Kao da smo neke boje koje se lako mešaju međusobno, a mnogo teže sa drugom vrstom. Boje koje se rastvaraju pomoću svetla...

Biti jedno -- Nebojša Jovanović




♫ ..•* ¨`•♫.•´.¸.•

четвртак, 16. јануар 2014.

ŽIVELI !


P.S.  Za sve koji su rođeni
 Posle rata i 50-tih, 60-tih, 70-tih i 80-tih !!


Prvo, preživeli smo i rođeni smo "regularni", iako su naše majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes.

U to vreme upozorenja u stilu "Čuvati daleko od domašaja dece" na bočicama sa lekovima, vratima i ormarima nisu se  čitala svaki čas, a negde nisu ni postojala.

Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers. Piškili smo u krevet.



Kao deca, vozili smo se u automobilima bez pojasa i vazdušnih jastuka i nismo morali da imamo kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rolšuama.


 

Pili smo vodu iz creva za zalivanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u velikim trgovačkim lancima. Delili smo Koktu i Kolu sa našim prijateljima i  NIKO   nije umro zbog toga. 




Jeli smo mlečne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili sokove koji su i tada bili puni šećera, ali nismo bili debeli zato što smo se 

STALNO IGRALI NAPOLJU, NA SVEŽEM VAZDUHU 




Izlazili smo iz kuće ujutro i nismo prestajali ceo dan da se igramo - žmurke, graničara, lopova i pandura, kraljica 1-2-3, kauboja i indijanaca, nemaca i partizana, fantoma i svega ostalog što je samo dečja mašta bila u stanju da smisli, sve dok se nije upalila ulična rasveta koje ionako nije bilo previše.  




Neretko, nas niko nije mogao naći po čitav dan, pa je i roditeljska pljuska bila deo vaspitanja, a bez pomisli na zlostavljanje u porodici.





I nikad nije bilo problema...




Provodili smo cele dane spuštajući se pravljenim kolicima sa kuglagerima niz ulice, zaboravljajući da nismo napravili kočnice.

Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naučili smo kako da rešimo problem.




Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme s koncentracijom u školi.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo svaki čas slati kod školskog psihologa i pedagoga, pa smo ipak završavali nekakve škole.




Nama nisu prodavali drogu u školskom dvorištu...


Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box,
nikakve video igrice,
nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne),
nismo imali video rekordere, surround sound, mobilne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms.......

MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO ZNALI BEZ IKAKVOG DŽEPARCA DA SE DRUŽIMO
Padali smo s drveća, znali da se posečemo na staklo, da slomimo zub, nogu ili ruku , ali
naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga.
Igrali smo se s lukom i strelom, gradili  utvrđenja od snega, bacali petarde za Novu godinu, čitali  hrpe stripova i kaubojskih romana  i sve smo to preživeli bez posledica!


Vozili smo se biciklom ili peške dotrčali do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družmo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su često stroži nego sam zakon!


Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji čovečanstva !

Naše generacije su dale najbolje pronalazače
i naučnike do danas.

Imali smo slobodu, pravo na greške, uspeh i odgovornost.
I naučili smo Žveti s tim !
I ti pripadaš toj generaciji ?

ČESTITAM!

MOŽDA ĆES ŽELETI DA PODELIŠ  OVO S OSTALIMA KOJI SU IMALI SREĆE  DA ODRASTU KAO PRAVA DECA, PRE NEGO ŠTO SU ADVOKATI, DRŽAVE I VLADE POČELE DA ODREĐUJU KAKO TREBA ŽIVETI !

Možda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vašoj deci da vide kako su njihovi roditelji odrastali.


Da biste lakše čitali, ovaj mail je napisan
VELIKIM SLOVIMA !!

Pozdrav generacijo.
ŽIVELI !

понедељак, 13. јануар 2014.

Vasilice

Ovaj kolac je obicno baka pravila za srpsku Novu godinu ili praznik Svetog Vasilija…cesto ga pravimo i tokom godine jer je testo vrlo fino, mekano, lisnato i premazuje se sa medom.:))) 



Vasilice 1.

 Sastojci

 

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Kvasac razmutiti u malo toplog mleka sa kasicicom secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
  2. 2
    Od brasna, pripremljenog kvasca, malo soli i jednog jajeta zamesiti testo sa mlakim mlekom.
  3. 3
    Razviti cetvrtastu koru i premazati 1/3 margarina, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
  4. 4
    Postupak ponoviti jos 2x, sa odmaranjem od 15 minuta, dok ne utrosimo ceo margarin.
  5. 5 Vasilice – priprema 
    Na kraju, razviti koru debljine 0, 5 cm, iseci je 4 ili vise delova (u ovom slucaju je bilo 6 kvadrata), poredjati u pleh i izbockati viljuskom na vise mesta, ne treba premazivati.
  6. 6
    Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200-220 C oko 20-tak minuta, dok lepo zarumeni.
  7. 7 Vasilice 2. 
    Izvaditi i jos tople ih obilno premazati medom.

Posluživanje

Probala sam da na netu nadjem jos neki slican recept za Vasilice, negde se pravi kao pogaca, ili pita sa orasima, u nekim receptima se premazuje sa medom, u drugima ne…ovaj receptek sam nasledila od bake, ali bih rado saznala kako se priprema i u drugim krajevima, uvek je lepo nauciti nesto novo…:)))

Izvor  http://www.coolinarika.com/recept/vasilice/

Ne bacajte koru od narandže

pomorandza 

Plod narandže je jedan od omiljenih voćnih plodova širom sveta. Kora od naranže se uglavnom baca, a jede se unutrašnjost kao kriške ili se cedi sok od naranže (popularni đus). Po mnogim nutricionistima narandža je super hrana. Korist za zdravlje ljudi koju narandža neosporno ima, svima je manje ili više poznata. Ima dosta c vitamina, zatim a vitamina, folati, dijetalna vlakna itd.
Manje je poznato da i kora ima svoje kvalitete, neki smatraju čak i veće od unutrašnjosti ploda.
Kora od narandže se retko kad koristi. Ponekad se upotrebi rendana kora od narandže, kada se pravi neki kolač na primer, jer daje predivnu aromu.
Lekovita narandžina kora
Kora od narandže sadrži vitamine, flavonide, vlakna, eterično ulje i mnoge druge sastojke.
Pomorandžina kora sadrži sastojke koji pojačavaju imunitet. Vitamin C iz prirodnog izvora je prava stvar, jer može podići imunitet i oterati prehladu i grip. Vrlo dobro otvara apetit i podstiče varenje. Kora je dobra i za prečišćavanje disajnih puteva, protiv sekreta i kašlja. Deluje pozitivno na čišćenje pluća, a takodje i antialergijski. Kora sadrži moćne antioksidanse, a to su takozvani superflavonidi, koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da su antioksidansi iz kore i do 20 puta jači od onih iz cedjenog soka od narandže.
Sušena kora od narandže u prahu je blagotvorna za kožu, zato jer ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže čišćenju kože od bubuljica i mitesera. Narandžina kora je poznata sirovina u kozmetičkoj industriji.
Eterično ulje koje se dobija iz pomorandžine kore ima fenomenalne terapeutske prednosti. Koristi se u aromaterapiji. Smatra se da umiruje živce i podiže raspoloženje.

Upotreba pomorandžine kore
 
Pomorandžina kora ima gorak ukus i teško da može da se jede kao takva, ali može da se izrenda i pomeša sa drugim sastojcima, jelima ili sa drugim voćem. Na taj način kora od narandže postaje potpuno prihvatljivog ukusa.
Da bi se pomorandžina kora koristila za ishranu preporučuje se da se prethodno dobro opere ili da neko vreme odstoji u vodi. Idealno bi bilo kad bi to bile organski gajene pomorandže, jer one onda nisu tretirane bilo kakvim sredstvima. Bilo kako bilo, voćku treba prethodno dobro oprati.
Neko pravi popularni ceđeni sok od narandže ili đus tako što kroz sokovnik propusti kompletne narandže sa korom. Može i to, ali opet da napomenemo, dobro oprati koru.
Na kraju krajeva, ukoliko vam se ne svidja ideja da je konzumirate, pomoranžina kora se može iseckati i koristiti kao osveživač prostora. Stavite je na radijator ili neki drugi izvor toplote i zamirisaće vam cela prostorija.
Sledeći put kad budete jeli pomorandžu dobro razmislite da li da bacite koru ili da je iskoristite.

Žene su kao vino – zašto s godinama postaju sve bolje

232208_0_1

Savremeno društvo nametnulo je ženama danonoćnu brigu kako što duže da ostanu mlade, odnosno da izgledaju mlade. Starenje je prosto proglašeno nepristojnim, a ženama se neprekidno nameće da prva seda vlas ili prva bora predstavljaju zločin prema onima koji ih gledaju. Iako su brojne studije pokazale da žene postaju zadovoljne i srećne tek u zrelim godinama, da su pedesete godine one u kojima se žena oseća kao “svoj na svome”, nažalost, većina poklekne pod svakodnevni uticaj medija i uporno se, na sve moguće načine, bori sa starenjem.
Stara poslovica kaže – žene su kao dobro vino, što starije to bolje, a klinički psiholog Barbara Grinberg iznela je nekoliko razlika zašto su žene s godinama zaista sve bolje i bolje i zašto se tek u zrelim godinama odlično osećaju.
U mladosti, žene se trude da zadovolje muškarce, često ostaju slomljenog srca ili nakon razvoda imaju osećaj da im je polomljen čitav život, previše značaja daju odnosima koje imaju sa muškarcima. U zrelim godinama nauče da doziraju svoje emocije i daju onoliko koliko i primaju, ne dozvoljavaju sebi “luksuz” da vole onoga ko njih ne voli.

tacchi-alti-e-cellulite1

U zrelim godinama, žena konačno prihvata svoje telo, počinje da ga voli bez obzira koji broj haljine nosi, nauči da istakne ono lepo i prikrije ono što smatra svojom manom, ne oblači se više da bi izgledala seksi drugima, da bi impresionirala bilo koga, već isključivo radi sebe.
S godinama, žene prelistaju i očiste svoju listu prijatelja, shvate šta je prijateljstvo i ne troše se na one koji su dokazali da im nisu više od poznanika.
Zrela žena zna da uputstva iz časopisa o tome kako treba da se opuste – kafa sa prijateljima, vino sa najboljim prijateljem, masaža, joga, meditacija, ćaskanje, uopšte ne moraju da ih opuste jer pravila, kao što znamo ne postoje. Nauče da se opuštaju same, ne koristeći tuđe, nametnute rituale, rade ono što im prija a ne ono što drugi kažu da im prija.

tacchi-vertiginosi-sulla-bici-1 

 Kad prođu godine za koje je karatkeristična briga za budućnost, građenje karijere, kada su deca odrasla, konačno imaju sebe više za sebe, manje briga i počinju punim plućima da žive u sadašnjosti.
S godinama, žene nauče koliko ljudi utiču jedni na druge, izbegavaju one koji im crpe energiju, ljude sa negativnim stavovima i okreću se pozitivnim ljudima, takođe shvate da i same imaju uticaj na druge ljude, da su negativni stavovi zarazni i trude se da se povuku kada se loše osećaju, da ne hrane druge svojim lošim emocijama.
Svaka žena, koliko god bila svesna da idealno ne postoji, teži idealnom muškarcu, onakvom kakvim ga je zamislila. To dovodi do toga da ima neprekidne konflikte sa svojim partnerom, dečkom ili mužem, oko sitnica koje bi kod njega volela da promeni. S godinama shvati da svaki novčić ima dve strane, prestane da se fokusira na one stvari koje joj smetaju, okrene se onim dobrim osobinama čoveka sa kojim živi.
Ljutnja i bes su emocije koje nikome ne donose dobro, truju čoveka, komplikuju odnose. Posle godina i godina tokom kojih očekuje da neko čita njene misli (sve smo sklone tome), žena nauči da pita i kaže, ali nauči i da više sluša a manje reaguje, strpljivija je da razreši konflikte.
I konačno, onaj nemogući zadatak da uvek bude mlada, lepa i savršena, žena počne da posmatra kao običnu smejuriju. Niko nije savršen i žena u zrelim godinama shvati da je sasvim u redu da bude nesavršena i da se zbog toga zemlja neće zaustaviti. Ona jednostavno konačno zavoli sebe. Ako ste stigli do kraja ovog teksta, a niste se osmehivali, još niste u svojim najboljim godinama.
Izvor: revistafernanda.com
http://tetka.rs/